Foto: Sacharias Källdén

"Det är sekteristiskt på Stora Essingen"

En helt vanlig fredagseftermiddag på en helt vanlig ö: vi promenerade en timme blankt på Stora Essingen. Så här var läget.

  • Publicerad 19:50, 30 jan 2019

Foto: Sacharias Källdén

14.00

Den här lilla utkiksplätten vid tvärbanans station heter Broparken. Några bänkar, snö likt ett vintervykort, och en klar, krispig vy över ett isbelagt Mälaren räcker bra. Är det inte några skidåkare som skymtar långt där borta på isen?

Foto: Sacharias Källdén

14.12

– Jag ångar på som tusan i vanliga fall, fast isen ställer till det. Den här förbannade isen!

Skam den som ger sig! Anette Caldefors är envis och dagens promenad ska tas, is eller ej. Hon är född och uppvuxen i Stockholm, men ny öbo sedan två månader tillbaka. Och hon trivs: "Det är så vackert här, naturen är jättefin", säger 70-åringen.

Om du tycker hennes efternamn är ovanligt så har du rätt i det. Det är taget och bara hon och hennes döttrar heter det i hela riket. Anettes vanliga Carlsson blev det ovanliga Caldefors.

Foto: Sacharias Källdén

14.23

Eknäsvägen kan stoltsera med antik street art, daterad den 24 januari 2001. Vem var Maja L och vad motiverade hennes som konstnär? Det får vi nog aldrig veta.

Foto: Sacharias Källdén

14.29

Längs Essinge kyrkväg kommer den lede fi spatserande med en barnvagn: det är Anton Säll, föräldraledig reporter på ärkekonkurrenten DN Sthlm, som ska handla pyttipanna i sällskap med sju månader gamla Edda. Familjen har bott på Stora Essingen i prick ett år nu.

– Det är sekteristiskt här. Folk kallar det för Storan och tycker det är helt normalt. Det är lite otäckt, säger Säll på klingande ren Västerbottniska.

Annars gillar han nog livet på ön. Bortsett från den eviga förskolebristen, då.

Foto: Sacharias Källdén

14.35

– Nej nej, jag har inte tid. Jag är mitt uppe i ett viktigt moment och håller på med en stelnade massa. Vad jag ska göra med den? Ja, den ska in i en räv.

Boris Neuhaus är huvudstaden enda djurkonservator och har sålunda fullt upp med beställningsjobb inne i sin verkstad, där han stoppat upp djur i 23 år. Så tid att prata med lokalpressen, det har han inte. Men visst, posera för en snabb bild hinns med.

Foto: Sacharias Källdén

14.50

Fifi är en redigt busig hund som ska stanna och hälsa på alla hon möter. Så femåriga Veronica Makarewicz har fullt sjå att hålla reda på den livliga lilla jycken, som gärna buffar runt i pudersnön. I helgen blir det nog kanske pulkaåkning, medan mamma Marta ska jobba på hotell.

Foto: Sacharias Källdén

15.00

– Jag har bott här på Badstrandsvägen längre än du levat, i 45 år! Och huset det har jag byggt själv, förklarar György Szikriszt stolt, alltmedan han fredagsskottar uppfarten fri från snö. Hunden Elsa övervakar noga och ser till att jobbet blir rätt gjort.