”Det blir budgivning på öppna marknaden”

Den planerade utförsäljningen av kommunens skolfastigheter har väckt många känslor, inte minst bland dem som driver skolverksamhet i lokalerna. – Vi trodde att vi skulle få förköpsrätt. Men nu verkar det som att fastigheterna ska bjudas ut på den öppna marknaden och så måste vi matcha det högsta budet. Det blir väldigt väldigt tufft för oss, säger Katharina Berndt Rasmussen, styrelsemedlem i föräldrakooperativet Myggan.

  • Publicerad 15:21, 30 mar 2017

Vi i Sollentuna har tidigare skrivit om den planerade utförsäljningen av kommunens fastigheter. Då rapporterade vi bland annat att Socialdemokraterna var negativa till utförsäljningen, eftersom de vill behålla rådigheten över lokalerna.

Nu har även förskolorna börjat reagera.

Beskedet från kommunen har tidigare varit att ”tanken är att skolfastigheterna i första hand ska säljas till dem som bedriver verksamhet där i dag. Om de inte vill köpa kan fastigheterna i stället komma att säljas på den öppna marknaden”.

Katharina Berndt Rasmussen, styrelsemedlem i föräldrakooperativet Myggan, säger att hon nu fått höra att det här inte alls är tanken längre. Att det nya beskedet är att de som driver verksamhet inte alls får någon förköpsrätt, utan bara rätt att köpa till det vinnande budet.

– Vi har fått besked från kommunen att det blir en budgivning på öppna marknaden oavsett vilket. Att vår enda möjlighet att köpa fastigheten är att matcha det högsta budet.

Hon säger att om lokalen måste säljas vill de själva köpa den. Hon tror nämligen att om en annan, privat aktör köper lokalen finns det stor risk för framtida hyreshöjningar. Hyreshöjningar som förskolan bara kan bemöta med större barngrupper eller mindre utbildad personal.

Samtidigt säger hon att de kommer att ha svårt att hänga med i en budgivning.

– Vi har haft kontakt med flera banker. Men de vill ha en hög handpenning och en hög amorteringstakt. Det blir väldigt väldigt tufft för oss.

Daniel Eriksson är fastighetsutvecklare på Sollentuna kommun. Han säger att det inte är klart ännu hur försäljningsprocessen kommer att gå till.

– Uppdraget än så länge är bara att de ska få möjlighet att köpa fastigheten och att de ska anmäla intresse för det. Därefter bestämmer vi hur det ska gå till.

Samtidigt säger han att försäljningen kommer att ske på marknadsmässiga villkor.

– Som kommun kan vi inte subventionera enskilda aktörer.

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande säger så här om prisfrågan:

– I Sollentuna värdesätter vi de fristående skolorna och de är med och bidrar till den höga kvalitén på utbildningen i kommunen. Samtidigt har vi ansvar för att värna om Sollentunabornas skattepengar på bästa sätt. Vi ska därför sälja skolorna för vad de faktiskt är värda men en friskola som kan betala marknadspris kommer att få göra det.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40

Här kan du fira midsommar i Sollentuna

Nyheter Ska du fira midsommar i Sollentuna? Dessa firanden kan du välja på här och i närliggande kommuner.onsdag 20/6 14:14

Varmvattenbassäng hetare än någonsin

Nyheter Frågan om huruvida Sollentuna ska ha en varmvattenbassäng eller inte har förvandlats till en lokal valfråga. Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten. De vill utreda om en ny rehabbassäng kan...onsdag 20/6 13:40