NEJ. Det blir ingen husläkarjour på Löwet, meddelar Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm. Foto: Michael Folmer/Anna Molander

Det blir ingen husläkarjour på Löwet

Det blir ingen husläkarjour på Löwet i Upplands Väsby. Det beslutet klubbas av Region Stockholm på onsdag.

  • Publicerad 16:13, 11 nov 2019

Viljan kvarstår, men just nu går det inte.

För tre år sedan beslutade det alliansstyrda Region Stockholm att närakuten på Löwenströmska sjukhuset skulle flyttas till det nyrenoverade Sollentuna sjukhus.

I början på sommaren stod det klart att Löwet i stället skulle få ett slags kompensationen i form av en husläkarjour, med vård på kvällar och helger. Nu blir det inte så. Tre av fyra vårdgivare - Capio vårdcentral Väsby, Runby vårdcentral och Östra vårdcentralen - har nu tackat nej till att driva en husläkarjour.

– Ett skäl har varit att husläkarmottagningarna har tyckt att ersättningen varit för låg, samt att de inte sett sig klara bemanning och kompetensförsörjning, det vill säga personal, på husläkarjouren, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm.

Han är även ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott, där beslutet att det inte blir någon husläkarjour i Väsby fattas på onsdag.

– När nu tre av fyra mottagningar tackat nej går det inte att skapa en husläkarjour. I det här skedet behöver vi återställa avtalen för att säkerställa att husläkarverksamheterna har giltiga avtal med Region Stockholm så att de kan fortsätta sin verksamhet och få del av den höjda ersättningen för nästa år, säger Tobias Nässén.

"Viljan har varit stor"

Han betonar att viljan och ambitionen hos den blågröna koalitionen har varit stor att skapa en husläkarjour i Väsby och att han förstår besvikelsen hos Väsbyborna.

– Viljan kvarstår, men just nu går det inte, säger Tobias Nässén.

Gruppledarna för Alliansen i både Upplands Väsby och Sigtuna är besvikna.

– Trots att vi förstår orsakerna och argumenten bakom beslutet samt känner till det ytterst ansträngda ekonomiska läget, måste detta ändå ses som ett sviket vallöfte från Regionen. När våra partier i valrörelsen gemensamt värnade om fortsatt akutvård på Löwet var budskapet från Regionens företrädare väldigt tydligt och kunde inte misstolkas – verksamheten skulle vara kvar i någon form, säger gruppledarna för Moderaterna, Väsbys bästa, Centerpartiet, Liberalerna, Samling för Sigtuna och Kristdemokraterna i Sigtuna och Upplands Väsby i ett gemensamt uttalande.

Löwet får husläkarjour med labb och röntgen

Närakut

Närakuten på Löwet är fortfarande öppen, men så fort den flyttar till Sollentuna sjukhus (flytten var planerad till september, men är ännu inte klar) är det dit Väsbyborna kan vända sig.

Närakuten erbjuder mer akut vård än vårdcentral eller husläkarjour. Till exempel vid misstänkta frakturer, hjärnskakning, större sårskador, misstänkt propp i ben och akuta allergiska problem.
Öppet alla dagar klockan 8–22.
Samverkan med akutsjukhus och en geriatrisk klinik.
Tillgång till röntgen, laboratorium och ambulansintag.
Bemannade med specialister i allmänmedicin och/eller akutläkare samt specialistutbildade sjuksköterskor med kompetens i och erfarenhet av akutsjukvård.
Möjlighet till konsultationsinsatser från andra specialister.

Källa: Stockholms läns landsting

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt