Säger nej. Inget porrfilter: ”Jag tror mer på ett bra värdegrundsarbete”, säger Frank Stoor. Foto: Tina Engström

Det blir inget porrfilter för skolorna i Enköping

Centerkvinnorna vill ha ett porrfilter i alla skolor i landet. Det är inte aktuellt i Enköping. – Det kan säkert fungera kortsiktigt, men jag tror mer på ett bra värdegrundsarbete, säger skolnämndens förvaltningschef Frank Stoor.

  • Publicerad 06:15, 22 okt 2017

I en insändare till Ena-Håbo Tidningen konstaterar centerkvinnornas förbundsordförande Sofia Jarl och centerkvinnorna i Uppsalas distriktsordförande Monika Hallgren att det enligt en rapport från Skolverket saknas porrfilter i mer än hälften av Sveriges skolor. De frågar samtidigt hur det ser ut i Enköping och svaret är att det saknas ett specifikt porrfilter.

– Vi har ett filter som är väldigt generellt, men det är till för att fånga upp spam och lite annat och så ger det en signal till användaren. Signalen är att man får en uppgift om att man är inne på fel sida och frågan om man vill fortsätta och då gör man det i sådana fall på eget bevåg, säger förvaltningschef Frank Stoor på skolnämnden i Enköpings kommun.

Sedan filtret infördes har porrsurfandet minskat rejält enligt statistiken som också visar att det är ovanligt att någon klickar sig vidare efter att varningen kommit upp.Alla elever har dessutom personliga konton vilket gör att det kan upptäckas om de surfar in på sidor som anses olämpliga, något som har upptäckts vid åtminstone ett tillfälle efter att filtret infördes.

– Vi har haft en incident där vi kunde spåra vilken sida eleven varit ute på och då kunde man direkt konfrontera den eleven. Det handlade inte om porr utan om rasistiska sidor, säger Frank Stoor.

Men ni har inte ett specifikt porrfilter?

– Nej, det har vi inte. Jag har inte fått några signaler om att det är en jättestor fråga. Då skulle vi undersöka den på ett annat sätt. Nu tror vi att varje verksamhet har en källkritisk attityd till det här. Alla skolor har igång ett värdegrundsarbete, säger Frank Stoor.

Du tror inte på ett porrfilter, låter det som?

– Jag tror att det kortsiktigt kan ha en effekt, absolut, men jag tänker att det inte dröjer så länge att filtret läcker och så blir det i stället något av en teknisk katt- och råtta lek om vilka sidor man kan gå in på. Jag tror mer på en inre kompass och att vi är mycket noga med att betona vilka värden som ska råda i våra skolor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Scoutstugan utsatt – igen

Nyheter För andra gången på en vecka har scoutstugan utsatts för åverkan. Den här gången har gärningsmännen tagit sig in i lokalen.söndag 24/6 9:58

Tjuv lurade sig in hos äldre man

Nyheter I Grillby knackade en tjuv på hos en äldre man, lurade sig in och stal pengar. I Hummelsta krossades fönster för stora pengar. Några narkotikafall var det också, som vanligt.fredag 22/6 21:29