Det bor schacktalanger i Bro

Sexorna på Finnstaskolan i Bro övar schack varje vecka, och övning ger färdighet. Den 12 mars tog klass 6C hem en pokal för en niondeplats i Globen. Nu laddar ett lag bestående av fem killar från 6A och 6B inför SM i maj.

  • Publicerad 08:00, 29 mar 2019

Nancy Bastille, lärare på Finnstaskolan, introducerade schack för sexorna när de startade läsåret efter sommaren. Då var de flesta inte intresserade, men den inställningen har sannerligen vänt.

– Först tyckte vi inte att det var så kul, men det blev roligare när vi började möta andra. Jag förstod varför Nancy hade tvingat oss att träna när vi kom till Globen, säger Alicia Quas från 6C.

I Globen fick alla Finnstaskolans sjätteklassare möta fyra moståndare var från andra klasser i Stockholms län i Schack 56:an. I varje match samlade man poäng till sin klass.

6C tog hem en niondeplats och en pokal.

– Det var en häftig upplevelse. Det brukar inte vara så tyst när vi spelar i klassen, men i Globen kunde man bara höra schackpjäserna som flyttades, säger Alicia.

– Det var lite svårare motstånd, så det var lite nervöst, säger Lea Manuba Nilsson.

Målet är gemenskap

Nancy Bastille berättar att de bara har spelat 30 minuter i veckan i sju månader, medan de flesta andra skolor har tränat redan från lågstadiet. En del uppåt 10-20 timmar i veckan.

Men sexorna på Finnstaskolan har framför allt kul när de spelar.

– Mitt mål är inte att träna dem till elitspelare, utan att ha något gemensamt och att utveckla strategier och koncentrationen, säger Nancy Bastille.

Några elever är dock på väg mot eliten ändå. Viola Örtengren vann tre av fyra matcher i Globen och den sista hon spelade blev oavgjord. Det gör henne till en av de 100 bästa i Stockholms län, och om hon vill kan hon delta i ännu en stor tävling i maj.

– Jag tror att jag ska göra det, säger hon.

Simon Miksch, Filip Zakaria, Theo Wennergrund, Emil Lundström och Ellton Palm från 6A och 6B har som lag även deltagit i ett distriktsmästerskap. Bland 52 lag blev de ett av 11 utvalda att tävla i DM, och de tog fjärdeplatsen.

Det här har tagit dem ända till skollags-SM i maj. Dessvärre har Filip fått förhinder, så Alex Pickering ska ersätta honom.

– Det känns nervöst men kul. Vi har inte övat så seriöst så vi vill göra det mer, säger Simon.

De brukar stanna kvar och spela tillsammans på fredagar, och så fort de inte har något att göra i skolan så spelar de.

Nöjda med en plats i SM

Från SM kan de sedan ta sig vidare till att tävla mot lag från hela Norden, men killarna tycker att det skulle kännas bra även om de inte går vidare.

– Det är jättekul att bara ha kommit till SM, säger Ellton.

De är överens om att för att vara bra på schack behöver man vara smart och tänka några steg framåt. Dessutom ska man inte distraheras av saker i bakgrunden och man behöver vara flexibel i strategin eftersom motståndaren kan förstöra ens planer.

– Vi har otroligt stora talanger i Bro, säger en stolt Nancy Bastille.

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt