Växer. Anna Jansson Libietis Svenska med baby fortsätter att växa, näst på tur är Göteborg och Alingsås. Foto: Anders Nyholm

Det började i Liljeholmen - nu drar Svenska med baby till Göteborg

Liljeholmsbon Anna Jansson Libietis integrationsprojekt Svenska med baby har blivit flerfaldigt prisat och fortsätter att vara en riktig succé. Nu anställer man och öppnar även i Göteborg och Alingsås.

  • Publicerad 09:25, 28 aug 2015

– Nu utökar vi ännu mer, framförallt i övriga Sverige där vi startar nytt på olika ställen. I våras startade vi våra första öppna föräldragrupper utanför Stockholms län i Gävle och i Karlstad. Nu startar vi även i Göteborg och Alingsås, säger verksamhetschefen Anna Jansson Libietis.

Svenska med baby är en typ av öppen förskola där svenskfödda mammor och pappor får träffa nyanlända mammor och pappor. Man ses en gång i veckan och varje träff är ungefär en och en halv timme lång.

Finns i elva kommuner

Sedan starten för snart tre år sedan har konceptet blivit en riktig succé. Nu finns sexton grupper i sammanlagt elva kommuner. Fyra av dem finns utanför Stockholms län och nu har man siktet inställt på Västra Götaland.

– Vi har anställt en person som ska jobba med att vi ska komma igång med verksamhet i hela Västra Götaland med början i Göteborg. Vi får särskilt mycket efterfrågan från Västra Götaland och från Skåne och förhoppningen är att finnas även i Skåne inom en ganska snar framtid.

Staden finansierar

Det senaste året har verksamheten i huvudsak finansierats av Allmänna arvsfonden och innan dess av mindre bidrag från olika håll. Men nu är både Nacka- och Botkyrka kommun och Stockholms stad med och finansierar arbetet.

– Från och med september är staden med och finansierar en person som jobbar med verksamheten. Till en början är avtalet på ett år men förhoppningen är att det kan bli ett mera långsiktigt samarbete.

Sedan starten senhösten 2012 har Svenska med baby gått som tåget och blivit flerfaldigt prisat. Nu arbetar fyra personer heltid med verksamheten.

– Det känns nästan lite overkligt men väldigt, väldigt roligt. Det ligger jättemycket hårt arbete bakom, inte från bara mig utan alla som varit med.

Svenska med baby

Sedan starten i Stockholm senhösten 2012 har Svenska med baby haft över 7 000 besök. Deltagarna kommer från många olika områden och har ursprung
i mer än 60 länder.

Svenska med baby är flerfaldigt prisat. I år tilldelades man både Martin Luther King-priset och Stockholms läns landstings pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism. 2014 tilldelades man Aftonbladets pris Årets Wendela.

Runt om i Stockholm finns sammanlagt 12 Svenska med baby-grupper. För att se var närmsta verksamhet finns gå in på www.svenskamedbaby.n.nu

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.