Med sina tio meter i höjd får det här nog lov att betecknas som rymdbolagets värstingparabol. Foto: Erik Simander

DET DOLDA FARSTA. Episod 1: Rymdbolaget

I vår nya serie om det dolda Farsta undersöker vi platser som få känner till. Först ut: ett avskilt rymdbolag mitt i skogen – som sysslar med teleportering.

  • Publicerad 08:51, 12 feb 2017

Lisa Eriksson, rymdingenjör, framför sina instrument på Swedish Space Corporation. Foto: Erik Simander

– Folk som promenerar förbi brukar stanna till och se väldigt förundrade ut. Och det kan man kanske förstå, det är inget man ser på en vanlig balkong precis.

Det säger Lisa Eriksson medan hon passionerat visar runt bland de jättelika paraboltefaten som tornar upp sig mot himlen i den annars ganska anspråkslösa skogsgläntan i Ågesta.

Vi befinner oss på en av Swedish Space Corporations stationer, tidigare benämnt som Rymdbolaget. Och Lisa själv, ja hon är en av ganska få svenskar som kan presentera sig med den extremt coola titeln: rymdingenjör.

Satelliter kan störas – av en kråka

På stationen jobbar hon tillsammans med ett litet team av rymdexperter vars dagar går ut på att fånga upp och sända ut signaler via satelliter som befinner sig på 36 000 kilometers avstånd. Spektrumanalysator, geostationära banor, elektromagnetiska frekvenser. Det är inte lätt att hänga med när Lisa Eriksson energiskt försöker förklara hur det där abstrakta med att "fånga upp" en signal egentligen går till. Och allt detta för att vi ska kunna kolla på tv.

– Det handlar om att ta emot, koda av och skicka tillbaka signaler upp till satelliter som slutligen leder till tv-sändningar från våra distributörer. Vi fokuserar också på att nå platser där väldigt få människor finns, till exempel Norrland.

För det mesta fungerar allt som smort, enligt Lisa. Men ibland får man också krassa påminnelser om mänsklighetens litenhet i kosmos.

– Det kan räcka att en kråka åker igenom signalbanan, eller att en antenn blåser ur läge, så kan det bli en störning.

Med blicken mot universum

Swedish Space Corporation har flera stationer runt om i landet som sysslar med olika typer av rymdverksamhet. På basen Esrange i Kiruna tar man exempelvis emot och skickar vidare meteorologiska data - vilket i slutändan ger oss våra väderprognoser. Och här, på anläggningen i Ågesta, säger man sig syssla med "teleporttjänster". Men eventuella sci-fi-fantasier om magiska förflyttningar i tid och rum, tas snabbt ned på jorden.

– Det betyder helt enkelt telekommunikation via portar, vi öppnar dörrar för kommunikation mellan satelliter. Det är inte konstigare än så, säger hon och blickar upp mot universum.

– Fast det är klart. Lite magi är det kanske ändå.

SPEJSIGT. I en skogsglänta i Ågesta ligger Swedish Space Corporations anläggning Stockholm Teleport - ett rymdbolag som sysslar med teleporttjänster. Foto: Erik Simander

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bönderna ratar Stockholms gräs

Nyheter Trots extrema bristen på djurfoder vill ingen ha Stockholms stad har erbjudit lantbrukare att slå gräs på flera öppna ytor till följd av foderbristen i spåren av hettan. Men hittills har intresset varit svalt. Inte en enda har nappat. Anledningarna...onsdag 18/7 7:30

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29