”Det får vara slut på det här nu”

År 1998 kom en ny läroplan och dagis blev förskola, men fortfarande förekommer orden dagis och dagisfröken. – Det är nästintill sårande när man har utbildning och en bred kunskap, säger Anneli Jonsson.

  • Publicerad 08:00, 24 maj 2019

Sedan 1998 är förskolan en del av skolväsendet, med tydliga strävansmål. Innan dess fanns en omsorgsplan som gällde för hela Sverige, men numera ligger fokus på barnens egen utveckling.

– Barnen ska kunna bli sitt bästa jag, säger Anneli Jonsson, förskollärare på Norrängens förskola och vice ordförande i Lärarförbundet Upplands-Bro.

Hon önskar att folk kunde sluta säga dagisfröken om hennes yrke.

– Jag har studerat i fyra år till förskollärare och vill inte kallas dagisfröken.

Hon hör ordet från föräldrar till barnen, från vänner och bekanta, men läser och hör det även i media, i bostadsannonser – till och med i en barnbok som skrevs så sent som år 2015.

– Det får vara slut på det här nu, säger Anneli.

Hon känner att ordet dagis snarare bär betydelsen barnpassning, vilket inte stämmer överens med vad förskolan faktiskt är.

De programmerar robotar

Anneli förklarar att förskolan är en skolreform där det finns tydliga strävansmål i matematik, språk, skriftspråk och värdegrund – det vill säga normer och hur man visar empati för andra. Estetiska former ingår också som skapande, dans och rörelse, samt naturvetenskap och digitalisering. Barnen programmerar till och med robotar.

På förskolan jobbar man enligt ett projekterande arbetssätt, vilket betyder att förskollärarna observerar vad barnen är intresserade av och sedan låter det intresset genomsyra allt de gör – till exempel intresset för insekter. I gymnastiken kan de till exempel röra sig från larv till fjäril, och när de lär sig ytterligare om insekter när de målar eller formar i lera.

– Jättekul är det, och vi har ett stort ansvar för att lägga grunden. Allt börjar med bra lärare. Nästan all undervisning på förskolan sker här och nu. Det blir ett lärande i allt som barnen gör, säger Anneli.

Har legitimation sedan 2011

Kicki Nordlander, ordförande i Lärarförbundet Upplands-Bro och utbildad förskollärare och grundskollärare, började arbeta på förskola 1983. Hon håller med om att statusen och förståelsen för förskolan måste höjas.

– Jag vet inte om folk har förstått att förskollärare faktiskt har legitimation sedan 2011. Jag skulle också vilja lyfta det här otroligt roliga yrket.

Debatt på ­Facebook

Den 21 mars 2019 skapade Anneli Jonsson Facebook-gruppen ”Sluta kalla förskolan för dagis!!!” Gruppen har i skrivande stund 69 medlemmar, och Anneli hoppas på att den ska växa.

”Nu ska vi döda begreppet Dagis och dagisfröken!!! Tillsammans är vi starka!”, så lyder beskrivningen av gruppen.

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt