Margaret Sakian Reiyia framför en monolog i föreställningen Cut the cuts. Foto: Karoline Montero Araya

"Det förväntades att jag skulle könsstympas – men jag vägrade"

Ett samarbete mellan Teater De Vill på Pipersgatan och tre unga kenyanska kvinnor ledde fram till Cut the cuts. En föreställning som vill sprida kunskap om könsstympningens helvete.

  • Publicerad 13:53, 9 feb 2017

Emma Janke, känd radioproducent från Stockholm, träffade kvinnor från Masai-folket när hon reste i Kenya. Samtal vid en lägereld ledde till en radiopjäs i kenyansk radio om unga kvinnors situation i Kenya med månggifte och könsstympning.

– Vi nöjde oss inte där utan funderade på vad vi kunde göra mer. Emma Janke kände Robert Jelinek på Teater De Ville som kom ner till Kenya och tillsammans skapade vi den här pjäsen för scenen, utifrån unga tjejers berättelser, berättar Margaret Sakian Reiyia som är en av tre kenyanska skådespelerskor som nu är i Sverige för en två veckors turné där tre föreställningar spelas på Teater De Vill.

"Kunskap är makt"

När vi träffas har de just spelat pjäsen för en sjundeklass från Bromma. I Kenya besökte de 22 skolor med ungdomar i samma ålder. Några flickor ur klassen som precis sett föreställningen dröjer sig kvar och ställer frågor till skådespelerskorna.

– Det är en skillnad att spela här i Sverige mot hur det är i Kenya. Där så ligger det vi talar om mycket närmare flickorna, det är en del av mångas verklighet. Här handlar det mer om att informera om hur världen ser ut, och att det går att förändra, säger Margaret Sakian Reiyia

– Pjäsen har sin utgångspunkt i bland annat min egen berättelse. Jag växte upp i en strikt traditionell miljö där det förväntades att jag skulle könsstympas, som en del av kulturen. Men jag vägrade, berättar Charity Ressian Nampaso.

– Många saker blir bättre i Kenya. Det finns bra och dåliga saker med vår kultur, precis som med alla kulturer. Vi har ett stor problem med att många fortfarande inte kan läsa, där måste det bli en förändring. Vi vill sprida kunskap om det till unga tjejer. Att kunskap är makt. Både hemma i Kenya och här i Sverige, fyller Margaret Sakian Reiyia i.

Då kan du se "Cut the cuts"

Föreställningen turnerar runt på skolor till den 19:e februari.

Den 18:e februari spelas den på Teater De Vill, Pipersgatan 4.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Peter vill rädda alperna – bestiger 82 berg

Nyheter Kungsholmsbon: "Hittills har vi tagit oss 30 000 meter i höjd" En galen resa för klimatet. Det är vad Peter Sandahl är ute på. Snart är han halvvägs på sitt 100 dagar långa äventyr.söndag 17/6 18:32

Bortglömd marionettvagn åker på turné

Nyheter Här hittar du den i sommar En robotbebis, ett får med ett öga och en nalle. Tillsammans utgör de nytillverkade marionettdockorna huvudkaraktärerna i Östermalmsbarnens egenskrivna pjäs "Kull i skogen". I veckan fick "de" spela...söndag 17/6 9:00