Det går FÖR bra för Djurgården – måste slå ut vägg för pokalerna

Efter alla segrar - nu har Djurgården inte plats för fler pokaler. Klubbens idrottare är så framgångsrika att DIF:s alliansförening måste slå ut en vägg för att få plats med alla priser.

  • Publicerad 13:45, 2 feb 2016

Pokaler, plaketter, diplom, tallrikar. Över 4 000 priser och utmärkelser berättar inte bara om Djurgården IF:s historia – utan om klubbens otaliga framgångar genom årtiondena.

Men framgången har sitt pris. Djurgårdens Alliansförening får inte längre plats i lokalerna i ett av Stadions klocktorn – utan måste slå ut en vägg för klara framgångssagan.

– Vi har Sveriges största prissamling. Inte ens om AIK och Hammarby lägger ihop sina priser så kan de konkurrera med vår samling, berättar Svante Rennerstad på föreningen.

Gränsen är nådd

Samlingen är så stor att den fyller ut 18 Billy-bokhyllor/prisskåp och nästan all ledig väggyta – inklusive utrymmena bakom skåpen. Och nu är bristningsgränsen nådd.

– Vi har vuxit ur lokalen. Vi har så många priser att vi inte får plats med fler, vi får bara plats med en tredjedel här.

Genom att slå ut en vägg och ta över ett tidigare förråd, får alliansföreningen tillgång till ytterligare 20 kvadratmeter. Vilket räcker. Just nu.

– Det blir bra. Tillsvidare. Det har varit bekymmersamt att inte veta hur vi ska få plats med allt, säger Svante Rennerstad.

"Finns fler därute"

Djurgårdens Alliansförening är en gemensam förening för DIF:s 18 föreningar. Här, till klubblokalen, kan klubbar som saknar egen föreningslokal lämna in sina medaljer och pokaler. Priser från tidiga segrar, från tiden då Djurgårdens IF hade en förening för alla sina sporter, förvaras också här.

Och mer pokaler lär det bli. Alliansföreningen samlar in priser som befinner sig på vift, till exempel om en pokal följt med en ordförande hem för längesedan och därefter ärvts av barn och barnbarn.

– Vet att det finns fler priser därute. Vi känner till ytterligare 70, 80 pokaler, det är bara att vi inte vet exakt var de befinner sig, säger Svante Rennerstad.

Pokaler

Djurgårdens IF föreningar har tagit 37 olympiska medaljer, varav 6 guld.

Antalet svenska mästerskap i olika grenar ligger på 437. 

Dessutom representeras klubben i Europamästerskap för klubblag i ishockey och dam-innebandy och har flera segrar i svenska cupen för både herr- och damfotbollen.

Visa merVisa mindre