Det gömda oljeguldet i Täby

Anders Norrmans lager och showroom Casa Svezia i Täby gömmer mängder med olivolja. Direktimporterad från Italien till Täby för finsmakande Täbybor.

  • Publicerad 10:39, 1 nov 2016

Jag har drömt hela mitt vuxna liv om att bli krögare i Italien, för de har så bra råvaror. Det är de råvarorna jag försöker få hit nu.

Vi söker unika produkter i ett område i Italien som heter Basilicata. Förutom olivoljan har vi bland annat hittat pepperoni och unika möbler där. 

När jag hittade den här olivoljan ville jag specialisera mig på det bästa, till ett bra pris. Jag tog hem en pall och gav bort, och det blev succé.

Vi säljer uteslutande till konsument, vi vill inte ha några mellanled. Butiker lägger på så enormt, och då är den inte för vanliga människor längre. Jag får nya kunder genom att ryktet sprids, vi har egentligen vuxit utan att marknadsföra oss.

Vad gör den här oljan så bra? Ja, först och främst är den äkta och kommer från höga höjder, då behöver man inte ha så mycket besprutningsmedel. Familjen Paces mission är att äta bra grejer och må bra. Olivoljan har också en liten story, jag har ju direktkontakt med producenten, de är mina vänner.

Men det är snarare min fru som har passion för olivolja, hon kan känna skillnader direkt. På italienska säger man att det heter palato, en speciell smakkänsla. Den har hon. Så jag lyssnar på henne. 

I Italien förbrukar en familj 1,5 till 2 liter olivolja i månaden, men det gör inte vi här i Sverige. Vi har inte förstått än. Du kan ha olivoljan i allt, i matlagning och som smaksättare. Ta en pizza och häll lite olivolja på den, det är helt otroligt gott. Italienarna använder den på ett mycket bättre sätt, de är uppväxta med den. Jag är övertygad om att trenden med olivolja kommer allt mer, speciellt med tanke på all information om hur nyttigt det, särskilt i jämförelse med smör. Och det bor många finsmakare här i Täby, det är bara att titta i Täby Centrum. En finsmakare känner skillnad, de har en palato.

Anders Norrman

Ålder: 61

Bor: Vasastan och Italien.

Gör: Importör av italienska delikatesser från ett specifikt område i Italien.

Casa Svezia: Lager och showroom i Lövbrunna i Täby.

Mer info: www.casasvezia.se

Trafikolycka i Norra länken

Nyheter Flera fordon inblandade En trafikolycka har inträffat i Norra länken. Flera fordon är inblandade och trafiken är helt avstängd i södergående riktning mot Norrtull.torsdag 14/11 14:07

Så ska Norrorts bussar klara vintern

Nyheter ✓Specialdäck ✓Extra körningar med sandbilar ✓Smarta depåer Vintern närmar sig och just nu förbereds SL:s bussar för väderomställningen. Företagen som kör bussarna i Norrort har några nya åtgärder man gör i år.torsdag 14/11 11:40
Stockholm Direkt