Foto: Fabege/Stig Almqvist

Det händer i Huddinge under 2020

Blickar du yrvaket fram emot det nya året? Lugn, vi vet vad som väntar. Här är 20 grejer att ha koll på under 2020.

  • Publicerad 08:00, 11 jan 2020

Stockholm South Business District

Vad? Stockholms nya affärsdistrikt kan börja byggas.

När? I slutet av året.

Hur? Flemingsbergsdalen ska förvandlas till en tät affärsstad med hus så höga som 38 våningar. 35 000 nya arbetsplatser och 5 000 nya bostäder, skolor, förskolor, butiker och en evenemangsarena ska skapas. Om allting går byggbolaget Fabeges väg så sätter de spaden i marken redan i slutet av nästa år. Men då ska projektet ha tur och inte stöta på för många överklaganden och andra hinder på vägen.

Foto: Stig Almqvist

Huddinge hockey fyller 70 år

Vad? Talangfabriken, de röda tigrarna från Björkängshallen, Huddinge IK firar 70 år på is.

När? Den 8 januari är själva födelsedagen och den 25 januari ska det firas.

Hur? Huddinge hockey har hittade efter en seg säsongsstart till slut tillbaka till gammal sedvanlig form och tog sig till Allettan. Som vanligt har laget siktet inställt på Hockeyallsvenskan. Men först ska laget fira jämnt. Exakt vad som händer på firandet vet vi ännu inte, men klubben har utlovat aktiviteter från morgon till kväll och har bjudit in gamla lirare från hela klubbens historia.

Foto: Claudio Britos

Bibliotek läggs ner

Vad? Trångsunds bibliotek stängs.

När? Under hösten.

Hur? Debattvågorna har gått höga i slutet av 2019 kring nedläggningen av Trångsunds bibliotek. Men själva nedläggningen kommer inte ske förrän det nuvarande hyreskontraktet går ut hösten 2020. Fullt utförd ska kommunens spara in 450 000 kronor på nedläggningen. Trångsundsborna kommer från och med hösten 2020 i stället hänvisas till biblioteket i Skogås.

Foto: Johannes Liljeson

Shoppingen i Kungens kurva byggs ut

Vad? Kungens kurva Shoppingcenter ska byggas ut och bli tre gånger så stort.

När? Arbetet pågår under året och väntas vara klart 2021.

Hur? Utbyggnationen görs över det som i dag är en parkering väster om Shoppingcentret, mellan Tangentvägen och Modulvägen. Dagens 25 butiker ska med utbyggnaden bli 130–140 och dagens 25 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta ska bli 60 000 kvadratmeter. Den totala ytan för utbyggnaden blir 54 000 kvadratmeter.

Foto: Ida Nilsing

Festivalsommar i Huddinge

Vad? Sommaren inleds med jazz, blues och Huddingedagen

När? 29–30 maj

Hur? Som vanligt bjuder Huddinge kommun på livemusik och annan underhållning från juni till september. Förra året uppträdde bland annat Cherrie på 143-festivalen i Vårby, Vasas Flora & Fauna i Stortorpsparken och Pettson och Findus i Vårby gård. Det som är spikat än så länge är att den årliga jazz- och bluesfestivalen samt Huddingedagen blir av i slutet av maj. I år kommer eventet arrangeras i Fullerstaparken eftersom Sjödalsparken rustas upp.

Och här är fler händelser:

Vad? Östra Huddinge får ny fotbollsplan

Den gamla fotbollsplanen Vreten i korsningen Gamla Nynäsvägen och Österleden i Skogås ska få konstgräs. Det blir östra Huddinges andra 11-spelsplan. Arbetet är igång och planen är att få den klar innan sommaren.

Vad? Får Flemingsberg nytt bibliotek och fritidsgård?

Biblioteket och fritidsgårdarna i Flemingsberg och Visättra stängde innnan sommaren 2019 och ännu har det utlovade nybygget i Fleminghallen inte öppnat. Om kommunen lyckas lösa tvisten med hyresvärden kan det öppna innan sommaren, men tidsplanen är oklar.

Vad? Långsjöskolan börjar byggas

På gränsen till Gömmarens naturreservat, intill Lövsångarvägen, planeras en ny skola för 360 elever från förskole- till tredjeklass. Långsjöskolan, som den heter, har överklagats i omgångar men i år förväntas spaden sättas i marken. Klar för inflytt: 2022.

Vad? 143-festivalen i Vårby

Vårbys egna festival återkommer i början av sommaren 2020 med en hel vecka av aktiviteter med idrott, musik och pyssel för unga som gamla.

Vad? Folkes ger sig in i standup-racet

Det verkar råda standup-feber i Huddinge. Förra året startade StuSta, Stuvstas egna standup-klubb, och nu öppnar ännu en på Folkes i Huddinge centrum. Den 29 januari anordnas den nya klubben ”Elin med vänner” för första gången (mer om detta på sidan 12).

Vad? BMX-eliten åter till Skogås

Efter år av förfall rustades Skogås bikepark upp förra året för att kunna anordna SM i BMX. I år fortsätter upprustningen och BMX-eliten återvänder i augusti. I år är BMX för första gången en OS-gren, så chansen är att man får se OS-cyklister tävla.

Vad? Gula gången rustas upp

Gångstråket mellan kyrkan i Flemingsberg och Annerstaskolan har av många setts som mörkt och otryggt. I vår ska upprustningen av stråket börja. Det ska bli nya planteringar, mer belysning och fler sittplatser.

Vad? Nya Hälsovägen börjar växa fram

Första spadtaget har redan tagits och under 2020 kommer själva byggnadena börja växa fram i det som ska bli 800 bostäder i flera nya flerfamiljshus och radhus intill Hälsovägen i Flemingsberg.

Vad? Gamla kärnkraftverket ska rivas

Det var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk och skulle försörja hela Farsta med fjärrvärme. Men redan 1974 stängde det. I år ska rivningen av den kulturhistoriskt intressanta byggnaden påbörjas.

Vad? Blir Fullersta bio kulturhus för unga?

Först skulle det bli ett kulturhus för Huddinges unga, nu kanske det i stället blir byggnadsminnesmärkt. Det har varit tvära kast kring Fullersta bio under 2019. Förmodligen kommer byggnadens öde avgöras i år.

Vad? Röda linjen får nya tunnelbanetåg

Snart är det dags för SL att släppa på resenärer på de nya C30-vagnarna som ska börja köra på röda linjen. I takt med att de nya tågen sätts in, slussas de gamla av modell C14 ut.

Vad? Stor käpphästtävling i Rådsparken

Ett mindre gäng käpphästar intog Rådsparken redan 2019. I år växer evenemanget. En stor tävling utlovas i augusti.

Vad? Illegal soptipp ska saneras – och bli bostäder

480 bostäder ska byggas i ett nytt bostadsområde mellan Skogås och Länna. Men först måste den gamla illegala deponin i Österhagen saneras. Kommunen hoppas kunna klubba en ny detaljplan i år och komma igång med saneringen innan årets slut.

Vad? Medborgarhuset öppnar – utan Debaser

I fyra år Medborgarhuset på Södermalm varit stängt för renovering. I sommar, ett år senare än planerat, slår huset upp portarna i ny skrud. Badet och biblioteket blir större, men Debaser och Göta källare kommer inte tillbaka.

Vad? Kulturhusets renovering klar

I september öppnar Kulturhuset vid Sergels torg efter sin stora renovering. Flera av biblioteken, Klarabiografen, hörsalen och det nya besökscentrumet är då färdiga. Den 18 september öppnar stora scenen med nypremiär av ”Min fantastiska väninna”.