Foto: Illustration: AndrénFogelström/Claudio Britos

Det händer i Skärholmen under 2020

Blickar du yrvaket fram emot det nya året? Lugn, vi vet vad som väntar. Här är 20 grejer att hålla koll på under 2020.

  • Publicerad 08:00, 11 jan 2020

Foto: Claudio Britos

Skärholmens sorgebarn byts ut

Vad? Ny Bergbana börjar byggas i Skärholmen

När? Under året

Hur? Den nya bergbanan i Skärholmen kommer att börja byggas under året. Den nya banan, som ersätter den gamla och ofta stillastående föregångaren från 2001. Banan stod stilla 45 gånger under 2018 och det, i kombination med kostnaden för ersättningsbussar gjorde till slut situationen ohållbar, menade trafikborgarrådet Daniel Helldén till SkärholmenDirekt i november. Han sade då också att den nya banan kommer att ha plats för färre, men vara rakare och därmed ”tekniskt enklare”.

Ujes Bredäng går upp på vita duken

Vad? Biopremiär för Spring, Uje, spring

När? 20 mars

Hur? För snart fem år sedan, 2015, kom Bredängprofilen och Doktor kosmos-sångarens soloalbum ”Spring, Uje, spring”. Strax efter det efter fick han diagnosen Parkinsons sjukdom, och albumet tog sig formen av en självbiografisk scenföreställning. Föreställningen hyllades, och turnerade riket runt innan den avslutades på Dramaten 2018. Nu har föreställningen blivit långfilm också, med Uje i huvudrollen och i regi av Henrik Schyffert.

Foto: Claudio Britos

127-festivalen färglägger sommaren

Vad? 127-festivalen för barn och ungdomar

När? 24 juni till 2 augusti

Hur? Mitt127 anordnar – igen – sommarfestival för barn och ungdomar, med flera olika aktiviteter. Festivalen brukar anordnas i början av augusti och då kan man, mellan 12 och 18 om dagarna, kostnadsfritt testa på aktiviteter som film, dragkamp, MMA och sumobrottning. Festivalen börjar med två veckor i Bredäng och rör sig sedan veckovis via Vårberg och Sätra innan den går i mål med de två sista veckorna på Skärholmens torg.

Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Sätra får efterlängtad bastu

Vad? Bastu vid Sätrabadet

När? Förhoppningsvis någon gång under 2020

Hur? När en bastu placerades ut på prov vid Sätrabadet hösten 2018 var badpeppen hög. Men att permanenta bastun har visat sig vara svårare än väntat. Planen var att den nya stugan skulle börja byggas redan innan decennieskiftet men efter dialog med Sätrastrandsbadets bastuförening, som ska driva bastun, kom man i somras överens om att skjuta upp det. Detta för att få klart de sista detaljerna innan det är dags att ansöka om bygglovet.

Foto: Illustration: AndrénFogelström

Vårbergstoppen blir stadspark

Vad? Vårbergstoppens stadspark ska anläggas

När? Under året

Hur? Arbetet med Vårbergstoppens stadspark kommer ”pågå för fullt” under 2020, enligt kommunens planer. I planen ingår utegym och grillplats för de vuxna, men också lekplatser med rutchkanor, klättervägg, och ett upplyst klot som för tankarna till en rymdfarkoster. Dessutom planeras ett torn för fågelskådare högst upp i backen, och holkar för olika spännande fågelarter och fladdermöss – kanske så att den som skådar fåglar har något kul att titta på.

Och här är fler händelser:

Vad? Vårgårdens parklek rustas upp.
Nya lekredskap och möblering samt träd, planterade i ”moderna” växtbäddar så de växer snabbare, är några av de saker som tillkommer när parkleken, nu i kommunens regi, ska rustas upp under 2020.

Vad? Fifa-turnering med final.
Skärholmens ungdomsråd ordnar Fifa-turnering. Turneringen avslutas den 1 mars med final som visas på storskärm i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. Mer information kommer upp på Skärholmens ungdomsråds instagramkonto, @ungsk127.

Vad? Vårbergs IP:s utomhusplaner klara.
En elva- och en sjumannaplan, med tillhörande rundbana för friidrott, ska vara klara på Vårbergs IP. Dessutom ska den redan existerande elvamannaplanen få nytt konstgräs. Multihallen dröjer däremot till 2023 innan den är klar.

Vad? Blicka Framåt 4.0.
Den fjärde upplagan av Skärholmens ungdomsråds fotbolls-turnering Blicka Framåt hålls i Sätrahallen den 15 mars. Varje års turnering har ett tema, och i år är det ”bryt segregationen”, så innerstadsungdomar bjuds in för att spela uppvisningsmatcher med (inte mot!) ungdomarna från ytterstaden.

Vad? Dom i Sätramorden-fallet.
Två män, 27 och 28 år gamla, åtalades i Södertörns tingsrätt för ett dubbelmord som ska ha begåtts den 10 april på två unga män i en källare Sätra. Den 15 januari skulle domen ha meddelats men efter att domaren blivit akut sjuk måste rättegången tas om.

Vad? Nya tunnelbanevagnarna börjar köra på röda linjen.
Snart får de första passagerarna hoppa på de sprillans nya C30-vagnarna som ska ersätta de äldsta vagnarna. De nya tunnelbanetågen har färre sittplatser, luftkonditionering och realtidskameror.

Vad? Skärisbion får lördagsöppet.
I mars börjar Kulturhuset Stadsteatern Skärholmens biograf, Skärisbion, ha öppet även på lördagar på grund av stor efterfrågan. En panel med lokala ungdomar ska få ansvar för tablån!

Vad? Arbetet med jätteprojektet Spårväg syd drar igång.
Det är en spårförbindelse för spårvagnar mellan Älvsjö, Kungens kurva, Skärholmen, Vårby och Flemingsberg. Ingen spade kommer dock sättas i marken.

Vad? Shoppingcenter i Kungens kurva blir större.
Kungens kurva shoppingcenter ska bli tre gånger så stort och gå från 25 butiker till 130–140 butiker. Arbetet ska pågå under året och beräknas vara klart 2021.

Vad?Blir kyrkogropen kyrka?
Det havererade kyrkobygget vid tunnelbanespåren i Bredäng fick sitt slut förra året när staden tog tillbaka marken och fyllde igen gropen. Nu är frågan vad som kommer i stället? Socialdemokraterna har föreslagit ungdomsbostäder. Pingstkyrkan vill bygga kyrka och idrottshall.

Vad? Förbifartsbygget fortsätter.
Arbetet har försenats gång på gång och än är det långt kvar till mållinjen. 2030 planeras den nya motorvägstunneln mellan Kungens kurva och Häggvik kunna tas i drift. Byggarbetena vid Bredängs trafikplats ska vara klara 2023.

Vad? Kulturhusets renovering klar.
I september öppnar Kulturhuset vid Sergels torg efter sin stora renovering. Flera av biblioteken, Klarabiografen, hörsalen och det nya besökscentrumet är då färdiga. Den 18 september öppnar stora scenen med nypremiär av ”Min fantastiska väninna”.

Vad? Slussen får en ny guldbro.
Den 140 meter långa nya bron i färgen ”guld-ish”, som ska binda ihop Södermalm med Gamla Stan, kommer till Slussen. Bron och Katarinavägen, som nu är avstängd för trafik, ska öppnas 24 augusti.

Vad? Medborgarhuset öppnar – utan Debaser.
I fyra år Medborgarhuset på Södermalm varit stängt för renovering. I sommar, ett år senare än planerat, slår huset upp portarna i ny skrud. Badet och biblioteket blir större, men Debaser och Göta källare kommer inte tillbaka.

Vad? Tyst eller roligt nattliv?
Efter de stora protesterna mot grannklagomål som sägs hota Stockholms nattliv reagerade kulturborgarråd Naddebo (C) i december med att samla ett 30-tal aktörer för att diskutera möjligheten att inhysa klubbar i parkeringsgarage. Om det blir mer eller mindre lajbans på Söder i år återstår att se.