IGENBOMMAT? Vad pågår egentligen i alla till synes igenbommade lokaler på Södermalm? Foto: Sophie Stigfur

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?

  • Publicerad 20:03, 25 sep 2017

Heleneborgsgatan 11. Foto: Sophie Stigfur

HELENEBORGSGATAN

Bakom de här snirkliga gallren döljer sig fotografen Mats Lundqvists "lilla kontors-skrubb". Han har själv bott i Högalid sedan 80-talet och har sett hur området förändrats.

– På den tiden var det både mer levande och mer sunkigt, man kunde ringa ned till snabbköpet och be om groggvirke mitt i natten så ställde de ut några påsar utanför dörren. Men på 90-talet förändrades allt, jag minns när jag såg den första Ferrarin parkerad här och förstod att det var kört. Nu är det mer välpolerat och ödsligt, behagligt på ett vis men jag kan tycka att området skulle må bra av lite sunk och stök igen, berättar Mats Lundqvist.

Högalidsgatan 48 B. Foto: Sophie Stigfur

HÖGALIDSGATAN

Här kan Högalidsborna snart se fram emot områdets första peruanska restaurang.

Det är ägarna av Maestra Vida vid Skärmarbrink som i hela ett års tid renoverat lokalen, men som nu äntligen hoppas kunna slå upp portarna för den nya filialen under oktober. Något som Martin Siöland, boende i huset, ser fram emot.

– De bjöd oss på mat på årsstämman och det var väldigt gott, samtidigt som det känns kul att området blir mer levande, säger han.

Högalidsgatan 40. Foto: Sophie Stigfur

Högalidsgatan

Här har Pia Rydberg under tre år sytt kläder av återanvända 70-talstyger under namnet Piloo. Men att sälja produkterna visade sig lite knivigt, något hon inte skyller på läget.

– Jag kände till området väl innan, men har allt mer gått över till att anordna workshops på festivaler istället. Så nu har jag inte riktigt något behov av lokalen, säger hon. Lokalen kommer dock inte stå tom länge, då en ny hyresgäst flyttar in redan första oktober. Om det blir en ny klädbutik, bingohörna eller kanske hamburgerhak återstår dock för Högalidsborna att se.

– Jag vill inte avslöja det än då allt inte är riktigt klart än, hälsar Pia Rydberg.

VARVSGATAN

Det blåmönstrade tyget som hänger i det här fönstret är inte vilken gammal trasa som helst, utan ett examensprojekt från Beckmans år 1981 av textildesignern Lisen Elmberg. När hon flyttade in sin frilansarverksamhet i lokalen för 24 år sedan var området mer levande menar hon.

– Det fanns flera aktiva verksamheter här och då och då kom någon tant från äldreboendet för att be om hjälp med att sy i någon knapp, det var väldigt trevligt, säger hon. Under de senaste 18 åren har Lisen slutat frilansa, men hon besöker fortfarande studion när hon är ledig för att pyssla med sina egna projekt.

– Platsen ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Lisen Elmberg.

Heleneborgsgatan 9. Foto: Sophie Stigfur

HELENEBORGSGATAN

I de här gamla restauranglokalerna är det sedan ett år tillbaka bostadsrätter. Bakom de frostade glasen döljs främst ettor.

– De är ganska små men har rejält tilltagen takhöjd, med sovloft i den inre delen, berättar arkitekten Love Arbén.

Varvsgatan 8. Foto: Sophie Stigfur

VARVSGATAN

Bakom de blå persiennerna döljer sig idag inget mer spännande än ett platskontor för fastighetsägaren Borgerskapes Enkehus, som använder lokalen till att planera inför en omfattande stamrenovering av huset. På 80-talet däremot var det mer livat, enligt Eva Lindorm som bott i huset mittemot sedan 1988.

– På den tiden var det en hälare som hyrde lokalen, det låg högar av bilradios på golvet. En dag hade mannen satt upp en lapp på fönstret om att han tagit semester. Någon dag senare hade någon granne satt upp en lapp bredvid där det stod "Din jävel, alla vet att du sitter i fängelse" ungefär, berättar Eva Lindorm och skrattar.

Enligt henne dröjde det sedan inte länge innan hälaren vräktes. Cecilia Hagensgård, kommunikatör på Borgerskapets Enkehus, kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna då hon bara kan se hyresgästinformation från 90-talet och framåt i systemet.

– Men sedan dess har den varit uthyrd till olika serviceföretag och använts av vår egen fastighetsskötare.

Högalidsgatan 42 A. Foto: Sophie Stigfur

HÖGALIDSGATAN

Bakom den här vita duken döljer sig ett kreativt kluster i form av illustratörer och formgivare, som sporadiskt öppnar upp sitt galleri för allmänheten.

Högalidsgatan 42 A. Foto: Sophie Stigfur

HÖGALIDSGATAN

Brödernas Snabbtvätt, som med sin skjorttvätt varit ett klassiskt inslag i området under många år, lämnade lokalen första augusti för att istället tvätta vidare i en annan lokal på Rosenlundsgatan. Vad som kommer hända här nu är ännu oklart, enligt Carl Nielsen i Bostadsrättsföreningen Muttern 17.

– Vi har inte bestämt om vi kommer ombilda till lägenheter eller hitta en ny hyresgäst, säger han.

Heleneborgsgatan 15. Foto: Sophie Stigfur

HELENEBORGSGATAN

Bakom gardinerna i lokalen intill Indian Garden rymmer sig i dag inget mer spännande än en helt vanlig bostadsrätt.

Men mellan 1911 och 1941 gick pumparna varma i huset, där det då bryggdes läsk och öl under namnet Hembryggeriet. Under andra världskriget fick sig affärerna en törn och bolaget såldes till en bulvan för Stockholms Bryggerier, för att omedelbart läggas ned.

I drygt tio år hade Stockholms Bryggerier sedan monopol på öltillverkningen i Stockholm, tills kartellbildningar förbjöds i en ny lag.

Högalidsgatan 46. Foto: Sophie Stigfur

HÖGALIDSGATAN

Tvärtom vad man kan tro sjuder det normalt av aktivitet bakom dessa galller, där tre fotografer delar studio sedan åtta år tillbaka.

För närvarande genomgår lokalen dock en renovering. Thomas Lind, ordförande i bostadsrättsföreningen i huset, säger att området förvisso är lite avslaget – men tycker det är rätt skönt.

– Vill man ha mer liv i luckan är det ju nära till Hornstull, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.