Avgörande i striden om Midan och byggstart på allvar för förtätningen av Stadshagen. Det är några av det som kommer hända under 2020. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/Utopia arkitekter

Det händer på Kungsholmen under 2020

Vad händer i Kungsholmens stadsdelsområde under 2022? Tja, en hel del. Bland annat det här, stort som smått.

  • Publicerad 08:00, 2 jan 2020

Singel blir duo. Två lägre hus istället för ett högt ska byggas vid Sankt Göransparken. Foto: JM/Utopia Arkitekter

Förtätningen av Stadshagen startar på allvar

Under hösten smög förtätningen med cirka 1 800 nya bostäder i Stadshagen igång med förberedelser inför att flytta lekparken i Sankt Göransparken. Där dagens lekplats är ska istället två nya bostadshus med 53 lägenheter byggas. En ny lekplats anläggs vid dagens terrasser. JM tillträder marken efter den 30 september och då kan bygget, den första etappen av Stadshagen-projektet, börja på allvar. Hur arbetet sedan ska rulla vidare är inte helt spikat enligt staden. Inte heller hur fotbollsplanen som ska bebyggas på Stadshagens IP ska ersättas. Även där väntas ett besked under 2020.

Mer kul. Signalparken får ansiktslyft. Foto: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter AB

Miljonregn över lekpark

Gungor, sandlåda, studsmattor, karusell, lekhus, rutschkana, trattar att snacka i, och pulkabacke för barnen. Boulebana, grill, solstolar och stadsodling för de vuxna. Signalparken i Marieberg ska få sig en rejäl ansiktslyftning och dessutom bli större genom att utökas söderut där det idag står en tillfällig förskola. Upprustningen beräknas landa på 5-7 miljoner kronor. Exakt när spaden sätts i marken vet man inte. Men stadsdelen räknar med att den uppdaterade Signalparken ska bli klart under nästa år.

Rullar på. Boulebar blir nu permanent. Igen. Foto: Sacharias Källdén

Ny bar för boule

Boulebar i Rålambshovsparken förstördes i en brand 2017. Sedan dess har restaurangen kört på med temporära containrar. Men den 25 april öppnar Boulebar i sitt nya, permanenta hus i Rålis. Siktet är inställt på att kunna gå från säsongsöppet till året runt-öppet. För restaurangen alltså, boulen fryser inne då banorna är utomhus.

– Vårt visionära mål är att även kunna köra boule under vintern, eftersom vi är boulenördar. Så det hoppas vi kommer att bli av i framtiden, har ägaren Henrik Kruse sagt.

Klockan tickar. Om ett halvår ska Primus vara väck. Foto: Sacharias Källdén

Senast den 29 juni ska Primus på Lilla Essingen vara rivet så att man kan börja bygga bostäder. De delar av det förfallna kontorskomplexet som står på det som i framtiden ska bli allmän mark, ska vara borta till efter midsommar. Detta enligt ett bindande avtal som staden har med Oscar properties, ägare till rivningskåken. Om den här rivningen inte sker i tid kan Stockholm kräva 50 miljoner kronor av det problemtyngda byggbolaget. Kruxet är att de nu vill bevara och förvandla Primus till en skola stället för att smälla upp helt nya lyxbostäder, som var ursprungsplanen. Hur allt det här landar återstår att se.

Och här är flera händelser

Efter tre års väntan: Essingen blir säkrare

Efter en dödsolycka 2017 lovade politikerna att Stora Essingens trafik skulle byggas säkrare vid korsningen Badstrandsvägen/Essingeringen. Bonus: den lilla broparken fräschas upp. Men byggbyråkratin går långsamt. Och det har dröjt. Projektet skulle påbörjas hösten 2019, klart och betalt under 2020. Men trafikkontoret har haft problem att få tag i en entreprenör som kan göra jobbet, budgeterat till 15 miljoner kronor. Nu hoppas man att arbetet kan drar igång den 1 april. Färdigt ett år senare.

Spade i marken i Hornsberg

Om ingen överklagar så planerar man byggstart 2020 för de nya Hornsbergskvarteren längs Lindhagensgatan. Först ut är den så kallade Triangeltomten norr om Essingeleden. Där blir det kontor. Resten av kvarteren – bostäder, butiker, sporthallar, kontor – får vänta tills bussdepån flyttar. Det sker tidigast 2021.

Striden om Midan avgörs

Kebabrestaurangen Midan på Hornsbergs strand blev en nationell nyhet under hösten. De har blivit vräkta av bostadsrättsföreningen som äger huset, men bestrider uppsägningen. Hur det slutar bestämmer tingsrätten 2020.

Mer plurr på Lilla Essingen?

Stadsdelen har sagt ja – nu väntar man på att Stockholms hamnar ska göra tumme upp eller ner. Det gäller Lilla Essingens södra sida: badförbud råder, men folk doppar sig ändå. Nu vill man lägga ut bojar för att stänga ute båtar och vattenskotrar. Det hoppas man ska vara gjort till sommaren 2020.

Ska Trygg Hansa-huset bli högre?

Folksam köpte i september bautabyggnaden på Fleminggatan för rekordsumman 4,3 miljarder kronor. Sedan mer än tio år finns ett segdraget byggärende om en smacka på höjden av Trygg Hansa-huset. Nya ägaren Folksam vill fortfarande göra det, om mark- och miljödomstolen ger tumme upp under 2020.

Mindre nationaldagsfirande

Den 6 juni blir det som alltid nationaldagsfirande, arrangerat av Kungsholmens stadsdelsförvaltning. Lite mindre än vanligt, eftersom Rålambshovsparken fortfarande håller på att byggas om för klimatanpassning.

Västerbron och Stadshuset förstörs

Marcus Birro släpper sin första helt skönlitterära bok, ännu utan titel: Västerbron sprängs, Stadshuset rasar, slottet attackeras. I kaosets blir en grupp människor inlåsta på ett hotell.

1700-tals hus blir hyresrätter

Länkarnas 1700-talshus i Mariedal har stått tomt sedan 2012. Nu byggs det om till hyreslägenheter. Klart till sommaren, inflytt till hösten. Kafé i det lilla huset på tomten blir det först 2021 dock.

Nytt utegym

För två år sedan skickade en medborgare in ett förslag om fler utegym. Och så blir det; vid Kristinebergs IP. Till sommaren 2020 är det tänkt att där ska finnas ett nytt gratisställe att pumpa musklerna på.

Gratis bio i Rålis

Som alltid blir det gratis biograf i Rålambshovsparken, arrangerat av Stockholms filmfestival. Nästa år blir det fem filmer: 12 -16 augusti.

Nytt förslag för skolmatsal

Staden skulle bygga en ny matsal på Thorildsplans gymnasium under 2020. Så blir det inte: 126 miljoner kr blev för saftig. Nu vill man lösa elevträngseln på annat sätt, något man hoppas ha ett förslag på under nästa års första kvartal.

Stora Essinge IP rustas

Stora Essingens IP fräschas upp med bättre begagnat konstgräs från Årsta IP och Kaknäs IP. Det här ska vara färdiglimmat och klart senast i mars.

Kulturhuset klart

I september öppnar Kulturhuset vid Sergels torg efter sin stora renovering. Flera av biblioteken, Klarabiografen, hörsalen och det nya besökscentrumet är då färdiga. Den 18 september öppnar stora scenen med nypremiär av "Min fantastiska väninna".

Slutgrävt på Kungsholmen

I oktober 2020 väntas elbolaget Ellevio vara klara med att böka runt i marken, något man startade med i april i år till stort besvär för all trafik på Kungsholmen. När de är färdiga har man bytt ut över sex mil elkablar, vissa över 100 år gamla.

Krillans krog klart

I oktober 2020 är Krillans krog helt klart och inflyttat. Det handlar om 182 stycken lyxlägenheter, fördelade på tre hus i ett nytt bostadsområdet i Kristinebergs slottspark.

Fullt ställ med pipor

Den 1 januari hålls enligt nyårstradition orgelkonsert i Blå hallen i Stadshuset. Orgeln är med 10 000 pipor en av Europas största. Två konserter blir det: hämta gratisbiljetter på plats från den 27 december.

Foto: Peter Brauns/Kungsholmens stadsdelsförvaltning