Östermalmshallen ska öppna och Lollapalooza ska komma tillbaka till sommaren, det är något av händelserna som inträffar på Östermalm 2020. Foto: Karoline Montero Araya/Sophie Stigfur

Det händer på Östermalm under 2020

Vad händer på Östermalm under 2022? Tja, en hel del. Bland annat det här, stort som smått.

  • Publicerad 08:00, 2 jan 2020

Saluhallen på Östermalmstorg Foto: Karoline Montero Araya

1. Efterlängtad nyöppning av anrika saluhallen

Renoveringen av Östermalmshallen inleddes redan i april 2016. Sedan dess har datumet för öppnandet justerats vid flera tillfällen samtidigt som kostnaderna har skenat rejält. Men nu är det förhoppningsvis snart dags. Det senaste budet är att saluhallen, som nu har fler sittplatser och fler handlare än tidigare, öppnar igen den 5 mars.

Renoveringen innebär även att saluhallen binds samman med grannfastigheten söder om huvudbyggnaden, på Nybrogatan. Här öppnar under året Hotel Diplomat nya hotellet Villa Dagmar. ​​​

Gasverksområdet. Foto: Sacharias Källdén

2. Mycket nytt i Norra Djurgårdsstaden

Till hösten öppnar barnfamiljernas favorit, spårvägsmuseet, i Gasverket. Samtidigt väntas den nya parkleken öppna i kvarteret Jackproppen. Vid samma tidpunkt, en liten bit därifrån färdigställs strandparken utmed Husarviken som även kommer rymma ett utegym. Annat som händer i området: till sommaren beräknas den nya vägen till utkiksplatsen ovanför Hästhagsparken vara klar och strax därefter avslutas även arbetet med Gasverksvägen, från Rådjursstigen till Ropsten, som breddas och kompletteras med gång- och cykelbanor.

SMACK! Wera Holmquist, 21 och Wilma Camp, 21, var två av 56 000 besökare som njöt av Lollapalooza förra året. Foto: Sophie Stigfur

3. Festivalyra på Gärdet

Förra årets festival blev en stor succé med 56 000 besökare. Och i sommar återvänder amerikanska festivalkonceptet Lollapalooza till Gärdet med en lika starkt line-up som sist. Den 26-28 juni är datumen som gäller för den som vill se toppnamn som Pearl Jam, Post Malone, The Killers, Zara Larsson, Camilla Cabelo, Miriam Bryant och Kendrick Lamar. Liksom förra året kommer det även finnas ett särskilt område på festivalen för de allra yngsta – Kidzapalooza.

Renoverad. I januari är det nypremiär för Peer Gynt på stora scenen. Foto: Mostphotos

4. Dramaten öppnar igen

Efter en omfattande renovering öppnar Dramaten dörrarna till stora scenen igen. Först ut den 9 januari är nypremiären av Peer Gynt som senast spelades på Dramaten 1991, då i regi av Ingmar Bergman. Den här gången är det Michael Thalheimer som regisserar.

Dramaten stängde i april i år och i samband med stambytet utökas bland annat antalet toaletter och fler nya tillgänglighetsanpassade toaletter byggs. Även ridån, som tillverkades i samband med Dramatens invigning 1908, har fått en rejäl ansiktslyftning.

Så här såg det ut när ÖstermalmDirekt var på plats i mars i år. Foto: Sacharias Källdén

5. Tusen nya studentbostäder

Totalt ska 70 000 kvadratmeter universitetslokaler och 1 000 studenbostäder byggas på området strax söder om Frescati. Första spadtaget togs i november 2015 och i april står första huset klart, en byggnad på 7 500 kvadratmeter som går runder namnet Hus 3. Det är verksamheter från både Stockholms universitet och KTH som flyttar in. Sedum och solpaneler installeras på taket och ett kafé planeras på entréplan.

Området ska även rymma en restaurang med stor terrass med utsikt över Brunnsviken.

Kulturhuset öppnar igen efter renoveringen. Foto: Andreas Enbuske

6. Kulturhuset 2.0 är klart

I september öppnar Kulturhuset vid Sergels torg igen efter den stora renoveringen. Flera av biblioteken, Klarabiografen, hörsalen och det nya besökscentrumet är då färdiga. Den 18 september öppnar stora scenen med nypremiär av "Min fantastiska väninna".

Hjorthagens bibliotek flyttar in i nya lokaler på Bobergsgatan. Foto: Sacharias Källdén

7. Hjorthagens bibliotek får större lokaler

Biblioteket lämnar Artemisgatan för större lokaler på Bobergsgatan i Norra Djurgårdsstaden. Det nya biblioteket väntas öppna till hösten och ska ha meröppet, vilket innebär att du kan gå in även när det är obemannat.

8. Kulturskolan lämnar Skeppargatan

Teaterverksamheten på Kulturskolan Östermalm lämnar Skeppargatan. Nuvarande lokalerna har både tillgänglighets- och arbetsmiljöproblem och till hösten väntas flyttlasset gå till Medborgarhuset på Södermalm.

Lillsjöäng. Från betesmark till gäddhäng. Foto: Patrik Wirén

9. Lillsjöäng fylls med vatten

Lillsjöängen, belägen vid Fisksjöängsvägen på norra Djurgården, används i dag som betesmark. Men nu blir platsen istället en ny attraktion för naturintresserade som vill se gäddor på nära håll.
 

10. Gator grävs upp för att bygga ut elnätet

Ellevio fortsätter det omfattande arbetet på Östermalm som inleddes 2019. Under det kommande året är det Styrmansgatan, Riddargatan, Nybrogatan, Linnégatan och Karlavägen som behöver grävas upp.

11. Löparfest på Stadion

Lördagen den 30 maj är det återigen dags för årets stora löparfest, ASICS Stockholm Marathon. Loppet, som lockar löpare från hela världen, inleds på Stockholms Stadion.

12. Nya fotbollsplaner på Gärdet

Det har länge höjts röster som vill se hybridgräsplaner på Gärdet. Och nu blir det verklighet. 20 miljoner kronor har avsatts för två 11-spelsplaner som beräknas stå klara under hösten

13. 800 studentlägenheter vid Lappis

Bygget av de första 300 bostäderna är igång och de första inflyttningarna kommer att ske under 2020. Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms studentbostäder, tror att tre av de fyra husen kommer att ha öppnat sina dörrar innan nyår.

14. Nytt brasseri på Nybrogatan 17

Restaureringen av Astoriahuset och uppförandet av en helt ny byggnad på Nybrogatan 17 färdigställs. Kontor och bostäder har inflytt andra halvan av 2020 och Frantzén Group slår upp portarna till sitt nya brasseri under sensommaren.

15. Klassisk bio öppnar igen

Anrika biografen Park öppnar återigen för allmänheten hösten 2020, men under namnet Alma's Park. Antalet platser att sjunka från tidigare 700 till 400 och en bar ska byggas i salongen, men annars ska det mesta vara sig likt.

16. Säsongspremiär för Gröna Lund

Lördagen den 25 april öppnar dörrarna återigen till Gröna Lund. LIksom tidigare år utlovas en fullmatad konsertsommar med bland andra The Hives, Ace Frehley, Dolly Style, Pixies, Korn och Melissa Horn.

17. Landets största event bara för tjejer

Den 29 augusti är det dags för Tjejmilen. För 37:e året i rad samlas tusentals tjejer på Gärdet för att springa 10 kilometer. Redan nu har över 3 000 personer sagt sig vara intresserade via Facebook-eventet.

18. Vårsalong på Liljevalchs

Årets upplaga av populära Vårsalongen – som både 2018 och 2019 hade över 100 000 besökare – öppnar den 10 januari och pågår till den 22 mars. Totalt visas 330 verk av 170 konstnärer .

19. Heldag för Djurgården Fotboll

Traditionsenligt blir det vintermatch på Tele2 Arena där både Djurgårdens damer och herrar kickar igång säsongen den 15 februari. Herrarna möter Brann medan damerna tar sig an Linköpings FC.

20. Ny pendelbåtslinje

Med start i oktober 2020 kommer den första nya Vaxholmslinjen att köra mellan Rindö i Vaxholm via Ramsö, Tynningö, Vaxön, Lidingö och Nacka till Strömkajen och Slussen.