”Det här är ren korruption”

Förvaltningschefen Anne Rönnberg gav en direkt order om att ingen annan än hennes man skulle anställas – trots att det fanns 20 sökande till tjänsten. – Att utnyttja sin ställning på det viset är ingenting annat än en ren och skär korruption, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

  • Publicerad 16:00, 8 nov 2017

”Det var
ett uppdrag från högsta chefen som jag valde att genomföra.”

I mitten av oktober fick chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Anne Rönnberg, lämna sin tjänst med omedelbar verkan sedan det uppdagats att hennes man anställts inom förvaltningen.

Nu kommer nästa avslöjande. Trots att tjänsten annonserades ut och hade 20 sökande var det aldrig aktuellt att anställa någon annan än Rönnbergs man. Han var den ende som kallades till intervju.

– Vi träffade bara Annes man. Jag fick ett uppdrag att genomföra den här anställningen, säger tillförordnade enhetschefen Erik Gunnarsson.

Du menar att du fick ett uppdrag från din chef Anne Rönnberg att anställa hennes man?

– Ja, det stämmer. Det var en knepig situation. Det var ett uppdrag från högsta chefen som jag valde att genomföra.

Tittade ni överhuvudtaget på några andra ansökningar?

– Det minns jag faktiskt inte.

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och expert på kommunallagstiftningen.Han skräder inte orden:

– Det är ren och skär korruption att utnyttja sin ställning på det här sättet, säger han till Vi i Solna.

Inom offentlig förvaltning finns begreppet ”tjänstefel” vid myndighetsutövande. Vad som är tjänstefel regleras i brottsbalken och en fällande dom leder till böter eller fängelse i upp till två år.

Men paragrafen gäller bara anställda i statlig tjänst, den kommunala sektorn omfattas inte av paragrafen.

– Däremot är det här ett klart fall av jäv. Beslutet skulle ha skulle tagits högre upp, exempelvis av stadsdirektören eller i den politiska nämnden. Att låta en underordnad anställa familjemedlemmar är ett klart brott mot kommunallagen, säger Olle Lundin.

Beslutet att anställa Anne Rönnbergs man hade kunnat överklagas till förvaltningsrätten och skulle med största sannolikhet ha rivits upp. Men i dag, ett år efteråt, har besvärstiden gått ut.

Anne Rönnberg fick lämna sin tjänst den 11 oktober när det avslöjades att hon låtit rekrytera sin egen man. Trots det får hon 75 procent av lönen fram till pensionen i april nästa år, totalt cirka 300 000 kronor.

– När vi fick kännedom om att Anne Rönnberg hade medverkat aktivt i anställningen av sin man valde vi den här lösningen för att få ett snabbt avslut. Annars riskerade vi att hamna i en utdragen process som hade kunnat sluta i Arbetsdomstolen, säger Solnas stadsdirektör Kristina Tidestav.

Vi i Solna har sökt Anne Rönnberg för en kommentar. Hon har inte hört av sig.

LÄS ÄVEN: Sparkad chef får 75 procent av lönen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här kan du fira midsommar

Nyheter Midsommar firas traditionsenligt på Överjärva gård. Tusentals besökare brukar samlas på gräsmattorna med picknick. Det internationella inslaget är alltid stort.onsdag 20/6 15:47