"Det har blivit roligare att vara vegan i Stockholm"

Stans veganska food truck utökar, nyligen startade vegansk hemkörning och i Hornstull poppar nya ställen upp. Stockholm Direkt spår att vegan är nästa Stockholmstrend.

  • Publicerad 20:07, 9 jan 2015

I Los Angeles är vegan det nya svarta. Riktigt så långt har inte Stockholm kommit, men det börjar bli lite lättare att hitta veganmat i stan. Ett exempel är food trucken Vegan Soul Train.

Den har rullat på Stockholms gator sedan maj förra året. Och nu har bilen och dess ägare Bart Brolin blivit nominerad till Fast Food Award under kategorin Årets streetfood.  

– Det är en stor ära att bli nominerad förstås. Det känns otroligt bra att de uppmärksammar oss. Det här visar att vi har samma plattform som de andra food trucksen och att vi är tillgängliga för alla, säger Bart Brolin.

Flest stammisar

Och det är inte bara veganer som letar upp dem under lunchtid. En kall torsdag utanför Garnisonen på Östermalm – trots kylan strömmar kunderna till. Många är stammisar men även kunder som aldrig förut ätit deras mat hittar bilen.

– Vi finns för alla. Och det är ju mycket som talar för veganmaten. Den är hälsosam och innehåller ingen antibiotika eller kolesterol och smakar bättre än förut. Men än så länge är det veganska utbudet underrepresenterat i Stockholm, säger Bart Brolin.

Men något håller i alla fall på att hända. I februari börjar Bart Brolin att bygga en större bil - efterfrågan har gjort att de vuxit ur den första bilen.

Fler nyfikna

Martin Halldin, 36 år, har varit vegan i nio år och vegetarian sedan han var 17. Han anser att attityden mot veganer har blivit mer nyfiken och nyvaket positiv.

– Det börjar långsamt gå upp för folk att det varken är svårt, dyrt eller tråkigt att äta djur- och naturvänligt. Samtidigt är kött- och mjölknormen stark i samhället, och chark- och mejeribranschen känner sig rejält hotade, vilket bland annat LRF:s stämning av Oatly är ett tecken på.

Lättare i USA

Martin Halldin var nyligen i USA där han lättare än i Stockholm hittar veganställen, till och med i den lilla staden Lafayette i Louisiana kunde han köpa veganpizza.

– Det kanske inte har blivit lättare att vara vegan i Stockholm, men det har blivit roligare. Jag kan sakna helvegetariska bagerier, och det får gärna öppna fler kaféer. Kafé 44 har dock hållit ställningarna i många år och Femtopia är ett välkommet tillskott.

Mer vegan i stan

Femtopia öppnade i november förra året. Serverar vegansk och ekologisk fika

Vi vegan – matutkörningsställe som startade i december förra året.

2014 kom två tidningar om vegetarianism och veganism – VEGO och Vegourmet.

SJ kommer i januari att börja servera en veganrätt i bistrovagnen på sina tåg.

VEGMAT är ett nytt magasin som kommer i början av året.

Har du fler vegantips? Hör av dig till redaktionen!

Röster om Veganstockholm

”Bredden på matmöjligheter har utökats enormt mycket på senare år. Matapoteket (på Södermalm) serverar kreativ och god raw food och tre ställen inom 5-minuters gångväg därifrån serverar pizza med veganost. Då blir man inte tvungen att åka till Odenplan för O Mamma Mias pizzor, även om de är bäst på det.”

”Det poppar upp nya veganvänliga (djurvänliga borde det kanske kallas egentligen...) ställen titt som tätt i stan nu. Det jag saknar är att kunna gå till restauranger med en viss atmosfär, t ex Pelikan, och få bra mat. Äldre, klassiska ställen verkar ännu dåliga på djurfri mat. Det är synd. ”

” Sedan den helt veganska butiken Goodstore öppnat i Hornstull har flera resturanger runt omkring börjar erbjuda veganska alternativ. Köttätarnas hemmaplan Texas Longhorn har till och med börjat med en veganburgare som enligt rykten säljer obekvämt bra. Bagel Street cafe, Femtopia, Helens Sushi, Strand samt Cantina Real. Ho’s har breddat sitt sortiment och Hemköp har en hel kylavdelning med bara veganska substitut. Och den gamla skolans södermalmsbo kan ju alltid söka sig tillbaka till fantastisk Seyhmus som bjuder på vegetarisk buffé.