Nöjesnatten vid Svampen är hotad, enligt Sturehof, Stureplansgruppen, Sturebadet. Foto: Andreas Enbuske

Det här försvinner från Stureplan – om galleriaplanerna blir verklighet

Stureplans nöjesliv hotas, om byggplanerna för Sturegallerian blir verklighet. Det menar Sturehof, Stureplansgruppen, Sturebadet och Hedengrens bokhandel i en gemensam protest.

  • Publicerad 19:50, 24 nov 2015

Här kan du se hur de olika ställena bedömer att deras egna verksamheter drabbas av fastighetsägaren AIDA:s planer för nya Stureplan.

Restaurang Sturehof: verksamheten upphör, eftersom lokalen blir av med köket. 184 personer behöver sägas upp.

Sturebadet: Blir av med alla ytor för träning, samt förlorar damernas omklädningsrum, personalens omklädningsrum och alla kontorsytor. Kommer behöva stänga helt under byggtiden, på grund av buller samt att bassängen inte kan var öppet hela tiden. Restaurangen Curmans måste också stänga.

Sturecompagniet: Räknar inte med att kunna ha verksamhet i lokalerna. 342 personer riskerar att sägas upp.

Passagen, Konditoriet, Bistron och Sturebaren: Kommer att stängas under byggtiden, med risk att 93 personer måste sägas upp.

Grand Escalier: Kommer att upphöra, eftersom restaurangen ligger i ett hus som ska rivas. 149 personer riskerar uppsägning.

Ekstedt: Kommer att upphöra, eftersom restaurangen ligger i ett hus som ska rivas. 31 personer riskerar uppsägning.

Hedengrens bokhandel: Bokhandelns källarplan rivs, vilket tvingar fram stängning. 15 personer riskerar uppsägning.

Fastighetsbolaget svarar

Erik Portanger, talesperson för fastighetsägaren ADIA, kommenterar protestinlagan så här:

– Inga beslut har ännu fattats om byggprocessen. Men vi är mycket medvetna om behovet av att säkerställa att kvartet förblir tillgängligt och öppet för företag, så vår plan är att genomföra bygget i etapper, för att minimera påverkan på hyresgäster och besökare. Tillsammans med Stockholms stad har vi presenterat vad vi tror är ett verkligt spännande förslag som respekterar Stureplans kulturarv samtidigt som den uppfyller behoven hos alla kommande generationer stockholmare. Syftet med samrådet är att höra synpunkter från alla berörda parter, och vi är fast beslutna att delta i en konstruktiv dialog, skriver han i ett mejl till Östermalmsnytt.