Fittja strand transformeras och i sommar återvänder en älskad festival. Foto: Archus/Urbio & Botkyrka kommun

Det här händer i Botkyrka under 2020

Vad händer i Botkyrka under 2020? Tja, en hel del. Bland annat det här, stort som smått.

  • Publicerad 08:00, 11 jan 2020

Foto: Archus/Urbio

Bygget av Fittja strand startar

Vad? Bostadsområdet kring Fittja strand börjar byggas.

När? Januari.

Hur? Det första spadtaget till de dryga 800 bostäderna i Fittja strand, ett bostadsområde med hotell, kontor och centrum, ska tas i början på året. Det ska växa fram vid Tegelbruksvägen nära Exploria nöjescenter och moskén. Till sommaren ”kan det börja synas och man kanske ser de första husen dyka upp” har Charlotte Rickardsson, planchef på Botkyrka kommun, tidigare sagt till tidningen.

Foto: Titania

Tingstorget färdigställs

Vad? Tingstorget blir helt klart.

När? Under året.

Hur? Lägenheterna vid Tingstorget i Alby har stått inflyttningsklara sedan en tid tillbaka. Men under 2020 kommer området kring torget att färdigställas helt, med gator, torg och butiker.

Lägenheterna blev klara på så kort tid att marknaden svämmade över, och de blev svåra att sälja. Därför valde byggherren Titania att göra om 242 av de 730 lägenheterna till hyresrätter.

Foto: Botkyrka kommun

Vi är Botkyrka kommer tillbaka

Vad? Vi är Botkyrka 2020.

När? 23 augusti.

Hur? Med ett späckat schema som släpps senare i vår bjuds alla som vill och kan in till Hågebyparken mellan klockan 12–16. Festivalen som förra året arrangerades för sjätte året i rad bjöd bland annat på 57 programpunkter med artister, prisutdelningar och aktiviteter för de 4 500 besökarna.

Foto: Claudio Britos

Tumba centrum får nya bostäder

Vad? Nya bostäder till Tumba centrum.

När? Under 2020.

Hur? Efter att Citycon aldrig utvecklade Tumba centrum tröttnade kommunen och sålde istället sin del av marken till Botkyrkabyggen. Planen är att de under 2020 ska börja bygga bostäder där.

Hur många och när de ska stå klara är ännu oklart, men förhoppningen är att det ska röra sig om ettor eller tvåor. Detta eftersom små lägenheter med närhet till kollektivtrafik är det som efterfrågas av unga och äldre, enligt Botkyrkabyggen.

Foto: Claudio Britos

Ska Tullinge station få en andra uppgång?

Vad? En utredning för en andra uppgång till pendeln i Tullinge inleds.

När? Under 2020.

Hur? Det blir ofta trångt vid den enda uppgången till och från pendeltågsstationen i Tullinge. Men under 2020 hoppas Region Stockholm kunna göra en utredning om en andra uppgång, detta har trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) tidigare lovat. Förhoppningen är att utredningen ska gå vidare till avsiktsförklaring och senare genomförandeplan under samma år.

Och här är fler händelser:

Vad? Fittjas Central Park invigs med folkfest.

I en tidigare etapp, som färdigställdes under senhösten, har man byggt och öppnat en ny lekpark och planterat nya träd. På invigningen hoppas man kunna få användning för den nya scenen som byggs i parken och kunna bjuda på något gott på grillen.

Vad? Uttrans strandpromenad blir klar.

Strandpromenaden ska ha en badbrygga och 113 båtplatser som arrenderas av kommunen, men endast till de som bor inom kommungränsen. På andra sidan Vattravägen, i Segersjön, kommer en pump att sättas ut för att motverka att fiskarna dör av syrebrist.

Vad? Fittja får en multisportplan.

Som namnet antyder är det inte bara en plan för fotboll, utan även basket under sommarhalvåret. På vintrarna ska planen spolas för skridskoåkning. Den nya planen beräknas vara klar under sommaren.

Vad? S:t Botvid fyller 900.

Kommunens egna helgon som kan ses på kommunvapnet med en yxa i ena handen och en fisk i den andra fyller 900 år. Detta kommer att firas i kommunen lite här och var.

Vad? FBI Tullinge kan spela högt.

Botkyrka-laget FBI Tullinge ligger bra till för att kunna ta klivet upp till landets högsta innebandyliga Svenska Superligan, SSL. De sista matcherna i Allsvenskan Norra spelas i januari, och kvalmatcherna spelas i mars och april.

Vad? Parken vid Värdshusvägen i Fittja blir klar.

Till sommaren ska parken på parkeringen ovanpå det som tidigare var Ungdomens hus vara klar. De tre muralmålningarna som tidigare kunnat ses på platsen har tillfälligt plockats ned för att inte skadadas. De kommer att sättas upp igen när parken är klar.

Vad? Ett steg närmare för Södra porten.

Botkyrka kommun satsar i år 10 miljoner extra på sin samhällsbyggnadsavdelning för att bland annat börja ta fram detaljplaner för Södra porten, den nya entrén till Botkyrka med handel och bostäder som planeras vid Botkyrka kyrka.

Vad? Doktorsvilla blir våldspreventivt center.

I den gamla doktorsvillan i Tumba ska ett nytt våldspreventivt center öppnas i januari. Där ska kommunanställda och polis som arbetar med våld i nära relationer, unga i riskzonen och avhoppare jobba tillsammans.

Vad? Shoppingcenter i Kungens kurva blir större.

Kungens kurva shoppingcenter ska bli tre gånger så stort och gå från 25 butiker till 130–140 butiker. Arbetet ska pågå under året och beräknas vara klart 2021.

Vad?Arbetet med jätteprojektet Spårväg syd drar igång.

Det är en spårförbindelse för spårvagnar mellan Älvsjö, Kungens kurva, Skärholmen, Vårby och Flemingsberg. Ingen spade kommer dock sättas i marken.

Vad? Gamla kärnkraftverket ska rivas.

Det var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk och skulle försörja hela Farsta med fjärrvärme. Men redan 1974 stängde det. I år ska rivningen av den kulturhistoriskt intressanta byggnaden påbörjas.

Vad? Kulturhusets renovering klar.

I september öppnar Kulturhuset vid Sergels torg efter sin stora renovering. Flera av biblioteken, Klarabiografen, hörsalen och det nya besökscentrumet är då färdiga. Den 18 september öppnar stora scenen med nypremiär av ”Min fantastiska väninna”.

Vad? Slussen får en ny guldbro.

Den 140 meter långa nya bron i färgen ”guld-ish”, som ska binda ihop Södermalm med Gamla Stan, kommer till Slussen. Bron och Katarinavägen, som nu är avstängd för trafik, ska öppnas 24 augusti.

Vad? Medborgarhuset öppnar – utan Debaser.

I fyra år Medborgarhuset på Södermalm varit stängt för renovering. I sommar, ett år senare än planerat, slår huset upp portarna i ny skrud. Badet och biblioteket blir större, men Debaser och Göta källare kommer inte tillbaka.

Vad? Nya tunnel­banetåg.

Snart får de första passagerarna hoppa på de sprillans nya C30-vagnarna som ska ersätta de äldsta vagnarna. De nya tunnelbanetågen har färre sittplatser, luftkonditionering och realtidskameror.