Tunnelbaneutbyggnaden startar och Kulturhuset öppnar är några av sakerna som händer 2020. Foto: Sacharias Källdén/Andreas Enbuske

Det här händer i Vasastan och Norrmalm 2020

Vad händer i Vasastan och på Norrmalm under 2022? Tja, en hel del. Bland annat det här, stort som smått.

  • Publicerad 08:00, 2 jan 2020

Klart. Det har varit mycket arbeten på Torsgatan, men under nästa år ska allt vara färdigt. Foto: Mimmi Epstein

Cykelprojekt på Torsgatan blir klart

I oktober 2018 startade arbetet med att göra Torsgatan till ett cykelpendlingsstråk. Mellan Norra Bantorget och S:t Eriksplan byggs nya 2,25 meter breda cykelbanor och Vasastadsborna har tåligt fått stå ut med att delar av sträckan har varit uppgrävd i omgångar. Det har också planterats nya träd och de träd som togs bort i samband med Trafikverkets arbeten med Citybanan har återplanterats. I höst ska hela projektet vara klart.

Visa merVisa mindre

Blir restaurang. Här i entrén till huset som tidigare huserade bland annat Stockholm Vatten är tanken att det ska bli en restaurang. Foto: Sacharias Källdén

Före detta Stockholm Vatten-huset färdigställs

Byggnaderna på Torsgatan 22-30 har genomgått en omfattande renovering. Det blir kontor inuti men innergårdarna kommer att ha publika verksamheter och det blir en restaurang i byggnadens bottenvåning. Klart i sommar.

Tunnelbaneutbyggnad. Nästa år kan, under förutsättning att trafikförvaltningeni har de tillstånd som krävs samt att de skrivit kontrakt med en entreprenör, arbeten med Hagastadens arbetstunnel starta. Foto: Sacharias Källdén

Gula linjens tunnlar kan börja byggas

Under året ska först järnvägsplanen för nya gula linjen fastställas av Trafikverket. Om den inte överklagas är planen att man ska börja bygga spårtunnlar i år och senare de nya stationerna. Det byggs tre nya stationer på gul linje: Hagastaden, Södra Hagalund och Arenastaden. Från Odenplan kommer tåget att fortsätta söderut på Gröna linjens spår. Hur långt söderut Gula linjen kommer att gå är ännu inte bestämt, möjliga slutdestinationer är Gullmarsplan, Farsta eller Skarpnäck.

Visa merVisa mindre

Arkivbild. För två år sedan öppnade Linn Söderström och Marion Ringborg Garba på Sköldungagatan där de var tre månader. Nu har de hittat ett permanent hem åt sin restaurang på Norrlandsgatan 24. Foto: Mimmi Epstein

Tv-kockar öppnar i City

Marion Ringborg och Linn Söderström, som båda deltagit i Kockarnas kamp, öppnar restaurangen Garba på fast adress, nämligen Norrlandsgatan 24, den 8 januari. Tidigare har de haft olika pop up:s och samarbeten.

Hagastaden växer. Nu ska planerna för Östra Hagastaden ut på samråd. Foto: Lennart Johansson

Tyck till om Östra Hagastaden

Planerna för Östra Hagastaden, det vill säga den del som börjar i höjd med S:t Eriksgatan i väster och sträcker sig över Tullhusplatsen och fram till Wenner-Gren Center i öster, ska ut på samråd. Det innebär att man som medborgare har möjlighet att komma med synpunker på projektet. På platsen planeras bland annat för förskola, grundskola, gymnasium med skolgårdar, idrottshall, fotbollsplan, studentbostäder och vård- och omsorgsboende. Någon gång under första kvartalet 2020 är tanken att ett förslag till detaljplan ska vara klar.

Visa merVisa mindre

Humorklubb återuppstår. Augin Damar håller i Sweet comedy club som gör comeback i Vasastan. Foto: Jacques Mourad

Humorklubb tillbaka i Vasastan

Sweet comedy klubb gör comeback på Elite Palace Hoel på S:t Eriksgatan 115 efter att ha varit borta tre år. Det är Augin Damar som står bakom humorklubben där 10 procent av all vinst från biljettintäkterna går till olika välgörenhetsorganisationer, i år Läkare utan gränser. Första tillfället är den 20 februari och då står Magnus Betnér på scen. Under våren kommer namn som Messiah Hallberg, Måns Möller och Kristoffer Appelquist att uppträda. Hittills har klubben skänkt över 13 000 till behövande.

Visa merVisa mindre

Nyöppnar. Kulturhuset Stadsteatern öppnar efter ett och ett halvt års renovering. Foto: Andreas Enbuske

Kulturhuset öppnar efter renovering

Den omfattande renoveringen av Kulturhuset Stadsteatern startade i januari i år. Till exempel restaureras Olle Baertlings draperier i hörsalen och Celsings fåtöljer och de handmålade lamporna i Teaterbarens tak får nya LED-lampor. Man skapar även nya ytor för kultur på entréplanet och sätter in nya installationer för vatten, avlopp och ventilation i huset. I september öppnar Kulturhuset Stadsteatern för allmänheten igen. Den 18 september öppnar stora scenen med nypremiär av "Min fantastiska väninna".

Visa merVisa mindre

Snart vårsalong. Här visar Mårten Castenfors, museichef på Liljevalchs, en av sina favoriter från förra årets vårsalong, en tygskulptur av Stefan Thunström. Foto: Sacharias Källdén

Norra Stationsgatan kan bli sommargågata

När staden presenterade vilka nya sommargågator som kan bli aktuella 2020 så var Norra Stationsgatan med på listan. Dessutom planerar man att förlänga sommargågatan Rörstrandsgatan mellan S:t Eriksgatan och Birkagatan.

Yogapaviljong kommer på plats i Vasaparken

En yogapaviljong planeras att komma på plats i Vasaparken under hösten. Den ska ligga på en kulle med utsikt mot Odengatan i parkens nordöstra del. Initiativet är från början ett medborgarförslag.

Bättre för cyklister

2013 byggdes nya cykelfält på Odengatan. Ytterligare åtgärder för stombussarna kommer att genomföras och det planeras fler cykelåtgärder i korsningspunkter på Odengatan. Ett inriktningsbeslut kommer fattas under våren 2020.


 

Musikal för unga på Intiman

15 februari-19 april spelas musikalen Annie på Intiman vid Odenplan. Klassikern, som utspelar sig i 30-talets Amerika, rekommenderas för barn från fem år, utifrån teatervana.

Norrbackatäppan blir klar

Under arbetet med att rusta upp Norrbackatäppan har pågått har den varit avstängd. I höst öppnar den med bland annat ny vattenlek, terrasser och umgängesytor som knyter samman parkens olika nivåer.

Ny entré till Vasaparken

En lite gömd del av Vasaparken får nytt liv när Vasaparken får en ny tillgänglig passage från Torsgatan. Mer exakt när den kommer att vara på plats är dock inte klart.

Beslut om gårdshus

I januari är det tänkt att politikerna i stadsbyggnadsnämnden ska ta ställning till ett nytt förslag på ett gårdshus i kvarteret Nebulosan, vid Dalagatan/Västmannagatan. Planerna har mött skarp kritik från grannar.

Johannes skolas matsal färdigrenoverad

2019 skrev VasastanDirekt om eleverna i Johannes skola som tvingats äta på papptallrikar i ett och ett halvt år för att skolan genomgår en omfattande renovering. Efter jullovet är deras matsal färdigrenoverad och de kan börja äta i den.

Loppisdags!

2020:s Mimerloppisar är redan planerade men än kan man inte anmäla sig. Datumen att lägga på minnet är 9 maj och 5 september, som vanligt 10-15. Det kostar 160 kronor att delta. Håll utkik i tidningen för mer info.

Dramaten nyöppnar

Efter en omfattande renovering öppnar Dramaten dörrarna till stora scenen igen. Först ut den 9 januari är nypremiären av Peer Gynt som senast spelades på Dramaten 1991, då i regi av Ingmar Bergman. Den här gången är det Michael Thalheimer som regisserar.

Vårsalong på Liljevalchs

Årets upplaga av populära Vårsalongen – som både 2018 och 2019 hade över 100 000 besökare – öppnar den 10 januari och pågår till den 22 mars. Totalt visas 330 verk av 170 konstnärer.

Klassisk bio öppnar igen

Anrika biografen Park öppnar igen för allmänheten hösten 2020, men under namnet Alma's Park. Antalet platser att sjunka från tidigare 700 till 400 och en bar ska byggas i salongen, men annars ska det mesta vara sig likt.

Säsongspremiär för Grönan

Lördagen den 25 april öppnar dörrarna återigen till Gröna Lund. LIksom tidigare år utlovas en fullmatad konsertsommar med bland andra The Hives, Ace Frehley, Dolly Style, Pixies, Korn och Melissa Horn.