Foto: Linda Gren

Det här händer med sophämtarna om de fortsätter strejka

Renonorden kräver att sophämtarna ska omedelbart återuppta sitt arbete. Fortsätter de strejka kan arbetsgivaren få rätt att avskeda dem.

  • Publicerad 16:12, 7 jul 2017

I torsdags havererade överläggningarna mellan Renonorden, arbetsgivarorganisationen Biltrafikens Arbetsgivarförbund och fackförbundet Svenska Transportarbetareförbundet. I samband med detta har Renonorden och arbetsgivarorganisationen skickat in en stämningsansökan till arbetsdomstolen.

– Yrkandet är att arbetsdomstolen ålägger de anställda att genast återgå i tjänst och att se detta som en otillåten konflikt. De anställda är bundna av kollektivavtalet och enligt fredsplikten får man bara strejka när det saknas kollektivavtal, säger Jan Bergman, som är chefsjurist på Transportföretagen och företräder Renonorden och Biltrafikens Arbetsgivarförbund.

Att ett 50-tal sophämtare redan ska ha blivit uppsagda stämmer inte, menar Jan Bergman.

– En del av sophämtarna påstår att de blivit avskedade med omedelbar verkan, men det är inget som tas upp i stämningsansökan. Det är olyckligt att det har blivit ett sådant missförstånd.

Det har heller inte varit fråga om ett hundratal strejkande sophämtare, menar han.

– Enligt Renonorden handlar det om ett 50-tal anställda.

Om arbetsdomstolen bedömer att sophämtarna gjort sig skyldiga till en otillåten strejk och de ändå fortsätter strejka, så är det arbetsgivaren som bestämmer påföljden. StockholmDirekt har inte lyckats få tag på Renonordens vd Peter Ekholm, men enligt Jerker Öhrfeldt, jurist på Arbetsrättsbyrån i Stockholm, riskerar sophämtarna att förlora sina jobb.

– Fortsätter man strejka efter ett sådant beslut kan man bli avskedad. Man kan också tvingas betala skadestånd på grund av brott mot anställningsavtalet, säger han.

Sopkrisen: Konflikten fortfarande olöst

Renonorden har även yrkat att sophämtarna ska betala skadestånd på 5000 kronor till företaget.

Datum för arbetsdomstolens beslut är inte klart, men preliminär dag för sammanträde är på fredag 14 juli.

Sopföretagets vd tycker sophämtarnas löner är för höga

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.