Medborgarhuset och Slussens nya guldbro öppnar under året, det är två av händelserna att hålla kolla på på Södermalm 2020. Foto: Sacharias Källdén/Projekt Slussen

Det här händer på Södermalm 2020

Blickar du yrvaket fram emot det nya året? Lugn, vi vet vad som väntar. Här är 20 grejer att ha koll på i dina kvarter under 2020.

  • Publicerad 08:00, 2 jan 2020

Medborgarhuset. Foto: Sacharias Källdén

1. Nya Medborgarhuset slår upp portarna

Sedan 2016 har Medborgarhuset varit stängt för renovering. I sommar, ett år senare än planerat, slår huset upp portarna. Forsgrenska badet och biblioteket blir större. Biblioteket flyttar till andra sidan och huset får ny gemensam entré från Medis.

Nya restauranger som italienska Olivia och den största "the Public" flyttar in. Slutnotan beräknas bli 1 miljard kronor. Då renoveringen blivit dyrare än beräknat får Kulturskolan enbart flytta in sin teaterverksamhet i huset (och inte all verksamhet, som tidigare sagst).

Visa merVisa mindre

GOLDEN GATE? Den 140 meter långa guldbron öppnar i sommar. Foto: Projekt Slussen

2. Slussens nya bro öppnar

Den 140 meter långa nya bron i färgen "guld-ish", som ska förbinda Södermalm med Gamla Stan, kommer på plats i Slussen. Under två veckor i början av 2020 påverkas biltrafiken mycket, då den långa bron måste vridas ut över körbanorna på Stadsgårdsleden för att kunna placeras. När bron är på plats återstår installationsarbeten under våren och sommaren. Allt ska vara klart måndag 24 augusti 2020, då bron öppnar.

Då öppnar även Katarinavägen åter upp för trafik och innerstadsbussarna kan köra där, istället för Folkungagatan.

Visa merVisa mindre

Tystnar? Sommarklubben Trädgården kan tvingas ta till fler ljuddämpande åtgärder än vad man redan har gjort efter nytt beslut från länsstyrelsen. Foto: Izabella Englund

3. Roligare eller tystare nattliv?

Södra Teatern hotar med utarmad ekonomi efter att ha stängt Kägelbanan och endast beviljats 21 spelningar på Mosebacketerrassen. Samtidigt bävar Trädgården inför växande grannklagomål från Sjöstan – och länsstyrelsens hårdare ljudkrav. Kulturborgarråd Naddebo (C) har sagt sig vela dra en lans för nöjeslivet och samlade i december ett 30-tal aktörer, där alternativ som att inhysa klubbar i parkeringsgarage diskuterades. "Staden ska gå från att vara bromskloss till att bli möjliggörare" slog Naddebo fast. Om det blir mer eller mindre lajbans på Söder i år återstår att se.

Visa merVisa mindre

Hornsgatan. Foto: Andreas Enbuske

4. Bättre luft på Hornsgatan

Den 15 januari införs miljözon 2 på Hornsgatan. Åtgärden innebär i huvudsak att endast bilar som är nyare än september 2009 får köras på sträckan. Miljözonen omfattar samma sträcka som det nuvarande dubbdäcksförbudet. Det kommer att vara tillåtet att korsa Hornsgatan med utsläppsklass Euro 4 och lägre. För att köra i miljözon 2 krävs bensin- och dieselbilar i utsläppsklass Euro 5 eller Euro 6. 1 juli 2022 skärps kraven för dieselbilar – då tillåts endast Euro 6-bilar i miljözon 2 (bilar nyare än september 2015).

Visa merVisa mindre

5. Omtag för Söders nya stadsdel

Det skulle bli 750 bostäder, idrottshallar och upprustad strandpromenad. Men de prisade planerna som skulle blåsa liv i en ny stadsdel i Södra Skanstull har legat på is i 1,5 år, efter att Försvarsmakten krävt att få behålla det gamla tågspåret som löper genom området i händelse av kris. I september meddelade stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M) att förvaltningen fått i uppdrag att rita om planen utifrån förutsättningen att tågspåret blir kvar. Översynen pågår vintern 2019/2020 och en ny plan kan alltså presenteras under året.

Visa merVisa mindre

6. Omtvistade jätte-mataffären öppnar

Ombyggnationerna av kvarteret Linjalen, med bland annat en ny Ica-butik som med sina 3400 kvadratmeter ska bli en av Söders största mataffärer, har kantats av protester. Men i sommar beräknas ombyggnaden vara klar och Ica kommer preliminärt öppna hösten 2020.

7. Sprängningar för nya linjen

Blåa linjens förlängning till Söderort och Nacka ska gå via den nya stationen Sofia som ska ligga under Stigbergsparken. I vår beräknas sprängningarna för arbetstunneln på Södermalm dra igång. Totalt beräknas utbyggnaden av nya linjen ta tio år.

Årstaviken. Foto: Sacharias Källdén

8. Minskat tjafs längs Årstaviken?

Hur man ska förbättra Årstavikens stråk och minska konflikterna mellan trafikanterna har länge stötts och blötts. Trafikkontoret utreder nu ”försiktig breddning på vissa delsträckor”, tydligare separering ”där det är möjligt” och fler sittplatser. Den exakta nya utformningen presenteras 2020.

9. Byggstart för omstritt hus vid Nyorget

Det nya flerbostadshuset med 20 hyresrätter som planerats i Malongenparken intill Nytorget har efter kritik ritats om en tredje gång och allt tyder på byggstart 2020. Rastgården för småhundar på platsen flyttas till Nacka Skoglunds minnesstaty vid Katarina Bangata.

10. Söders nya skyskrapa klar

Skyskrapan Sthlm 01 i Hammarby sjöstad, 102 meter hög och med 27 våningsplan, beräknas färdigt hösten 2020. Här blir totalt 7 000 nya arbetsplatser och högst upp tronar en sky bar och restaurang i regi av kocken Niklas Ahlbom.

11. Mer bad!

I december installerades en ny solbrygga på Reimersholme. Under 2020 kommer fler solbryggor placeras ut runt om på Söder, lovar den grönblå majoriteten. Var de kommer hamna och hur många det blir är under utredning.

12. Mindre klotter och skräp!

Renhållningen i parkerna ska bli bättre har det grönblå styret utlovat. Det tidigare kravet om att sopkorgarna ska tömmas en gång i veckan skärps: sopkorgarna ska nu aldrig bli fulla. Klotter ska saneras snabbare genom ett nytt samarbete med trafikkontoret.

13. Bajen flyttar hem

Isrinken vid Zinkensdamm har varit utan tak sedan den gamla hallen revs. Men i år reses en tälthall på platsen, tillsammans med en ny läktare. Den nya hallen tas i bruk i oktober, då de nio lag som tidigare huserat på Zinken kan flytta hem igen.

14. Nobel Center till Slussen?

Politikerna sa nej till ett Nobel Center på Blasieholmen. En av de hetaste alternativa platserna man tittar på är Slussen, framför Glashuset. Under våren väntas stiftelsen och staden presentera sitt gemensamma förslag.

15. Söders största bygge tar form

I det gamla industrikvarteret Persikan på östra Södermalm, där SL:s bussdepå tidigare legat, ska nya bostadskvarter med cirka 1 240 lägenheter växa fram. Under våren tillträder byggherrarna och bygget sätter igång. Mittenkvarteren är först ut. Hela projektet är klart tidigast 2025.

16. Domkyrka i ny skrud

Färgen på Stockholms domkyrka, Storkyrkan i Gamla stan, har sett sina bättre dagar. När den nu renoveras kommer den gula färgen att stryka på foten, istället ska kyrkan återfå den rosa färg som den hade för 250 år sedan.

17. Småbåtshamnen räddas – eller inte?

Beslutet att riva småbåtshamnen i Pålsundet på grund av rasrisk väckte vilda protester. Under hösten kovände trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) och menade att staden nu jobbade mot målsättningen att bevara båthamnen, vilket "allt pekade på" skulle kunna bli möjligt. I år väntas klara besked.

18. Buller och bång i Söderhallarna

Atrium Ljungbergs stora visioner för Söderhallarna som en mötesplats med aktivitet under dygnets alla timmar kan komma att delvis realiseras under året. Vad sägs exempelvis om storskalig stadsodling i källaren, ny nattklubb med generösa öppettider och spelcenter? Stay tuned.

19. Sus och dus på Södermalmstorg

I samband med nyinvigningen av Stadsmuseet skulle det bli en ny nattöppen krog med stor uteservering som skulle liva upp Slussen. Restaurangen har dock försenats, men fastighetskontoret tror på öppning i början av året.

20. Sup á la Malmö i Söders parker?

I dag råder det alkoholförbud på 20 av Söders torg och parker. Men det kan det bli ändring på under 2020. M, KD och Södermalmspolisen vill istället pröva den så kallade Malmömodellen som kort och gott går ut på att man får dricka alkohol så länge man sköter sig. Som testområden har bland andra Tantolunden och Skinnarviksparken lyfts.