Utforska. Naturhistoriska museet håller kvällsöppet. Foto: Foto: Martin Stenmark/pressbild

Det här kan du göra på höstlovet i Stockholm 2018

Börja planera nästa helgs aktiviteter redan nu! Vi har samlat nio blandade tips spridda över staden – och många är helt gratis.

  • Publicerad 11:15, 24 okt 2018

Natt på museet

Naturhistoriska museet håller öppet efter stängningsdags med besök av nattvakten, spökhistorier i kojan och ansiktsmålning. Besökare uppmuntras att dyka upp utklädda och ta med ficklampa. Kupolbaren har öppet med mat och förfriskningar för stora och små.
När: Fredag 26 oktober, 18.00–21.00.
Var: Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40.

Konst och musik i Årsta

Evenemanget Buller bjuder på konstutställning och musik i industriell miljö. 5 konstnärer visar sina verk och en DJ står för soundtracket.
När: Fredag 26 oktober från klockan 15 och Lördag 27 oktober från klockan 12.00.
Var: Arestaberg, Årsta skolgränd 16 A

Pudelpromenad Foto: Mostphotos

Pudelpromenad i Täby

Sista söndagen i varje månad ordnas en gemensam promenad för pudlar och deras ägare i Rösjöterrängen. Ta med dig fika och vatten till hunden. Ingen föranmälan, ingen kostnad.
När: 28 oktober klockan 11.00.
Var: Vid Rösjöbadets parkering, i slutet av Rösjövägen i Täby.

Loppis i Färgfabriken

Loppisen på Färgfabriken är tillbaka efter ett längre uppehåll. Smedjan fylls med loppisfynd, mat och dryck finns till försäljning och musik spelas. Dagen till ära är det specialpris på cava i baren.
När: Söndag 28 oktober, 11.00–16.00.
Var: Färgfabrikens kafé, Lövholmsbrinken 1.

Sy- & Hantverksfestival

Sveriges största handarbetsmässa tar plats i Älvsjö under tre dagar. Ta del av workshops inom stickning, virkning, smycken, sömnad med mera, och handla direkt på plats av utställare.
När: Fredag 26 oktober klockan 10–18.00.00, lördag 27 oktober klockan 10–18.00.00 och söndag 28 oktober klockan 10.00–16.00.
Var: Älvsjömässan, Mässvägen 1.

Utställningen Buller visas på Arestaberg. Foto: Pressbild

Teater i Skärholmen

Vad är manlighet? Finns det olika typer av manlighet? "Snubben lättar på sitt hjärta" är en teaterföreställning där vi får följa ett gäng killar som försöker förstå sig själva, varandra och världen. Från 14 år. För mer information och bokning, gå in på kulturhusetstadsteatern.se/snubben. Föreställningen spelas fler datum än de som nämns nedan, och även på Kulturhuset Vällingby vid några tillfällen.
När: Torsdag 25 oktober 13.15, fredag 26 oktober klockan 14.15, lördag 27 oktober klockan 14.15.
Var: Skärholmen Kulturhuset Stadsteatern, Bodholmsgången 13.

Sparrning för tjejer. Foto: Mostphotos

Kampsport för tjejer i Bromma

Kampsportsproffsen Anna Astvik Mark och Eva-My Persson börjar med seminarium med inspiration och teknik klockan 12.30. Klockan 13.30 blir det sparring. "Alla tjejer, kvinnor, brudar, gäris som vill sparras i någon kampsportsstil är välkomna" skriver de i facebookevenemanget.
När: Lördag 27 oktober klockan 12.30 och framåt
Var: Nexus STHLM i Bromma, Drottningholmsvägen 185.

Skapa en robot i lego Foto: Mostphotos

Bygg en legorobot i Vallentuna

Kulturhuset i Vallentuna ordnar prova-på lördag med robotbygge. Bygg, kontrollera och programmera Legorobotar tillsammans med Olle Melander. Evenemanget är gratis och för alla åldrar.
När: Lördag 27 oktober från klockan 12.00–16.00.
​Var: Stora mötesrummet, Vallentuna Kulturhus, Allévägen 1.

Morgonlöpning i Huddinge

Varje lördag ordnas gratis 5 kilometerslöpning med tidtagning klockan 9.30 i Huddinge. Efter löpningen blir det kaffe på Cafe Nytorp för de som vill. Mer information och registrering hittar du på www.parkrun.se/huddinge. Allt arrangeras av hjälp av frivilliga volontärer.
När: Lördag 27 oktober (och varje lördag)
Var: bredvid Källbrinks IP på Gamla Stockholmsvägen, Huddinge.

Halloweenfest.

OCH HÄR KAN DU FIRA HALLOWEEN I STOCKHOLM 2018

Halloween på Grönan

I år lockar nöjesparken med vad de kallar sin mest läskiga nyhet någonsin – en skräckbåt. Dessutom två helt nya skräckhus, nya otäcka områden och massvis av onda väsen.

Var? Lilla Allmänna gränd 9

När? 19 – 21 oktober samt 26 oktober – 4 november.

Skaffa en skräcktatuering

För tredje året i rad bjuder SIGIL in till halloween flash party i Gamla stan. På menyn står tatueringar med halloween-tema och det är drop-in som gäller så inga tatueringar går att boka på förhand.

Var? Trädgårdstvärgränd 2

När? 21 oktober klockan 11-20.

Karaoke med skräcktema

Rågsveds krog bjuder in till karaoke – med halloweentema. Party Mimmi vevar igång festligheterna klockan 21 och den som är utklädd är givetvis extra välkommen.

Var? Sköllerstagatan 6, Rågsved

När? 27 oktober klockan 21.

Foto: Christoffer Röstlund

Foto: Christoffer Röstlund

Leta ledtrådar på nedsläckt museum

Ge dig ut på en mystik jakt på ledtrådar i ett stängt och släckt Nordiska museet. Passar familjer med barnsom är 6–12 år. Med hjälp av en karta får du ta dig runt i museet och leta efter en magisk kod. Den behövs för att få komma ut igen. Till din hjälp finns de personer du träffar på vägen – från de senaste 500 årens historia. Vandringarna tar cirka 45 minuter och startar var 15:e minut mellan kl. 18:45 till 21:15.Endast förköp, biljettpris 150 kr per person via Ticketmaster.

Var? Nordiska museet

När? 29 och 30 oktober

Spökvandring på Abba-museet

Museet på Djurgården bjuder in till obehaglig vandring genom ett mörkt och stängt museum. Rekommenderas från 12 år och kostar 150 kronor per person.

Var? Djurgårdsvägen 68.

När? 30 oktober och 1 november klockan 19-21.

Halloween i Gamla stan

Stockholm Ghost Walk arrangerar Halloween-special i Gamla stan under fyra dagar. Fem entimmes promenader planeras per dag, med start klockan 17. Språket som gäller är engelska och endast den som fyllt 15 år är välkommen.

Var? Järntorget 84

När? 31 oktober – 3 november.

Shockholm i Kungsan

Stockholms största halloween-parad inleds och avslutas i Kungsträdgården där det utlovas underhållning och aktiviteter för hela familjen. Alla är välkomna att medverka, enda kravet är att du bär någon form av utstyrsel.

Var? Kungsträdgården

När? Lördag 3 november klockan 15:30–18:30.