"Det här kommer att rädda många människors liv"

Tusentals ensamkommande unga kan få sina avslagna asylansökningar prövade på nytt om regeringsförslaget som presenterade på måndagen går igenom riksdagen. Men det finns luckor i förslaget, menar Albybon och aktivisten Ali Zardadi.

  • Publicerad 17:47, 28 nov 2017

Regeringens förslag gäller alla ensamkommande unga som ansökte om asyl innan den 24 november 2015 och som fått vänta över 15 månader på sina asylbesked.

Albybon Ali Zardadi som själv kom till Sverige från Afghanistan för knappt två år sedan och som blivit känd som en förgrundsfigur i kampen för ensamkommandes rätt till asyl tycker att regeringen nu tar ett stort kliv i rätt riktning.

– Förslaget är superbra. Nu känner vi att allt som vi kämpat för har gett resultat. Det här kommer att rädda många människors liv.

När SkärholmenDirekt kommer i kontakt med Ali Zardadi har han precis avslutat en livesändning via sitt Facebook-konto. Där redogör han för vad lagförslaget kan komma att innebära – både på svenska och på Dari.

Han berättar att det finns vissa luckor i förslaget som kan leda till missförstånd.

– Fem, sex personer som kom till Sverige innan den 24 november har ringt mig i dag och frågat om de kommer att få en ny asylprövning. Men eftersom flera av dem inte lämnade in sin ansökan till Migrationsverket förrän efter den 24 november har jag fått förklara att det inte gäller dem.

Inte över

Själv kom Ali hit efter den 24 november och har för tillfället ett 13 månader långt tillfälligt uppehållstillstånd. Om det nya förslaget till lagändring träder i kraft menar han att nästa kamp står om att de nuvarande tillfälliga uppehållstillstånden mot permanenta uppehållstillstånd.

– Målet är att alla de tiotusentals barn som har kommit till Sverige, har skapat sig ett liv här, har fått en familj, som går i skolan och kämpar ska få stanna.

Regeringens förslag om amnesti kommer mot bakgrunden att många ensamkommande på grund av migrationsverkets långa handläggningstider har hunnit fylla 18 år i väntan på asylbesked. I juridisk mening betraktas de då inte längre som barn, vilket försämrar chanserna till asyl.

Berör 9000 personer

Regeringen har inte gett någon exakt siffra på hur många som kan komma att omfattas av den nya lagen om den träder i kraft. Men utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) uppger i en intervju med Dagens Nyheter att det skulle kunna röra sig om runt 9000 personer.

Om lagförslaget vinner majoritet i riksdagen återstår att se. Men regeringen ser ut att ha goda chanser att vinna visst stöd på andra sidan blockgränsen. Centerpartiet har nämligen flaggat för att man kan komma att stödja förslaget. I en intervju med Dagens Nyheter beskriver partiets migrationspolitiska talesperson, Johanna Jönsson, förslaget som ett steg i rätt riktning.

– Sannolikheten är stor att vi kommer att stödja det i riksdagen, säger hon till tidningen.

Moderaterna har å sin sida gett förslaget tummen ned och Liberalerna har ännu inte gett besked om hur man ställer sig till det. Sverigedemokraterna uppger att man inte kommer att ställa sig bakom förslaget.

Om lagändringen går igenom riksdagen börjar den gälla från och med nästa sommar.

Vill tacka

Trots att framtiden fortfarande är oviss för Ali Zardadi vill han dagen efter regeringsförslaget rikta ett tack till alla som har stöttat de ensamkommande unga.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla fina människor i det här landet som har ställt upp för oss i den här kampen – speciellt till alla i rörelsen ”Vi står inte ut” som hela tiden har stöttat oss.

Det här är regeringsförslaget

Lagförslaget riktar sig till de som sökte asyl innan den 24 november 2015 och som fått vänta över 15 månader på sina asylbesked som sedan har fått avslag på sina asylansökningar.

För att en ny prövning ska vara möjlig krävs det att den som ansöker om asyl inte är dömd för något brott och att den studerar eller kommer att börja studera på gymnasienivå.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.