GRANNHAT. Att ha en god relation till sina närboende är inte alltid det lättaste. Foto: Mostphotos

Det här stör vi oss mest på hos grannen

Irriterar du dig på dina grannar? Då är du långt ifrån ensam. Här är listan på vad flest personer ogillar med sina grannar.

  • Publicerad 08:00, 26 maj 2019

Våren gör att vi är mer ute på balkongen, i trädgården eller vid grillplatsen. Plötsligt träffar man grannarna, som man knappt märkt av under vinterhalvåret. Men det här innebär inte bara trevligt småprat om vädret. Ofta väcker grannarna stor irritation.

Hanna Suua är förbundsjurist på Villaägarna. Hon har stor erfarenhet av grannbråk och får varje dag in flera ärenden som handlar om närboende som råkat i luven på varandra.

– Grannkonflikter börjar ofta med något litet. Någon eldar upp sig och klagar, grannen blir sur tillbaka och sedan är det igång. Plötsligt så står man där och försöker blöta ner grannen med vattenspridaren varje gång han eller hon klipper gräset, säger Hanna Suua.

Det hon rekommenderar är att alltid fundera över hur grannarna påverkas när man ska plantera eller bygga något. Det är viktigt att i förhand diskutera vad man ska göra.

– Ilskan över att ha blivit förbisedd kan förstärka irritationen över vad grannen gjort. Tujahäckar är en klassisk källa till ilska. De blir snabbt höga, täta och kan ofta anses förstöra utsikten eller skugga tomten. Det finns vissa rättsfall där folk har kapat grannarnas tujahäckar för att få tillbaka sin utsikt, säger Hanna Suua som tillägger en brasklapp att det kan leda till skadeståndsansvar om du kapar grannens häck.

Stefan Lindberg, affärsområdeschef juridik vid Svenskt Bostadsrättscentrum, SBC, har också stor erfarenhet av granntvister.

– Man har ju alltid i alla tider stört sig på varandra i flerbostadshus. Det kan var högljudda fester, bråk, höga röster och mycket annat i samband festande och sådant, säger han.

En vanlig källa till irritation bland lägenhetsinnehavare är andrahandshyresgäster som bor tillfälligt och inte har samma intresse av att följa ordningsregler som de som äger huset.

– Sedan är rökning väldigt vanligt, men också något som är svårt att komma till rätta med och förbjuda, säger Stefan Lindberg.

– Att se till att hålla sams med sin granne känns kanske inte som juridik. Men man är faktiskt skyldig att ”visa hänsyn till sina grannar” enligt lagboken, avslutar Hanna Suua.

Det här stör vi oss på hos grannarna i BRF och i villa

Träd, grenar och buskar från grannen som sticker in eller skuggar ens egen tomt

Balkongrökning

Grannar som klagar

Bråk

Högljudda röster

Felparkerade bilar, till exempel besökare på gatan som parkerar fel.

Bilar i området som kör för fort och inte respekterar fartgränser.

Katter och hundar som gör sina behov i rabatterna.

Hundar som skäller

Grannar som bygger för nära tomtgränser.

Skräpiga tomter

Grannar som tvättar bilen på gatan

Störande fester

Källa: Villaägarna, SBC

Visa merVisa mindre