Det här väntar på Mälaröarna 2017

Ett år med prinsdop och ny pendelbåt är förbi. Nu blickar vi mot 2017. Här är några lokala händelser som väntas.

  • Publicerad 09:40, 9 jan 2017

Vi kommer att påbörja byggnationen på 80 nya lägenheter och det är första gången sedan 1992.

Under fjolåret låg stort fokus på bostäder och så fortsätter det under 2017. Då är det dags att bygga nya hyreslägenheter på Wrangels väg på Ekerö.

– Vi kommer att påbörja byggnationen på 80 nya lägenheter och det är första gången sedan 1992. Sedan fortsätter upphandlingen om byggena på Adelsö och vi ska göra stamrenoveringar i 106 lägenheter på Wrangels väg, säger Mats Viker, som själv lämnar Ekerö bostäders vd-post den 31 januari.

På tal om Ekerö bostäder, bolaget kan komma att ingå partnerskap med Heimstaden. Förslaget att köpa 49 procent av aktierna kom i höstas och väckte starka reaktioner. Under första halvan av 2017 väntas ett besked i frågan.

Ett annat jätteprojekt som varit aktuellt länge är breddningen av Ekerövägen. Planen är att den ska påbörjas nu i vår.

– Vi vill komma i gång så snart som möjligt. Det har lovats att det kommer bli full framkomlighet under tiden som arbetet pågår, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M).

Ett ännu större projekt är Förbifart Stockholm som fortsätter med bland annat tunnel- och hamnbyggen. Först ut är hamnarna på Lovö och Malmvik.  

– Där börjar vi bygga i april. Lovö är den sista delen i projektet som vi inte har börjat bygga på ännu, så det blir en milstolpe, säger Pia Andersson, projektledare Lovö Vinsta Hjulsta.

I sommar är det sedan dags att börja spränga för tunnelöppningen vid Edeby. 

– Det kommer att sprängas så att tunneln kommer 15 meter längre för varje vecka. Det blir i stort sett hamn- och bergarbeten dygnet runt, men vi kommer givetvis att hålla oss till godkända buller- och vibrationsnivåer, säger Pia Andersson.

Invigning i september

För Ekerö kommuns del bjuder året bland annat på traditionellt nationaldagsfirande i Drottningholms slottspark. I juni blir det även inflyttning i nyöppnade Söderströmsgården i Stenhamra. När de boende är på plats ska verksamheten invigas.

– Planen är invigning i september, säger Johan Elfver, kommunens informationschef.

Han lyfter även fortsatt arbete med framtiden för Sanduddens skola som något han tror kommer väcka allmänhetens engagemang.

– Den kommer att behöva byggas ut och frågan ska behandlas under våren, säger han.

På traditionellt vis arrangeras även Galan i februari, som vanligt i Erskinesalen. Årets upplaga är den femte i ordningen och samtidigt delas pris ut till Årets eldsjäl. Då är den nya foajén inte riktigt klar, men arbetet ska nu ta fart och i mars ska den stå klar.

– Det har påbörjats i projekteringsstadiet. Först och främst ska den inre delen bli klar, säger han.  

Efter ett intensivt år på Drottningholms slott med bland annat prinsdop och slottsteaterns 250-årsjubileum blir 2017 betydligt lugnare. Dock kommer planer att påbörjas för 2018 under året, det året är speciellt för hela Bernadotte-ätten.

– Då är det 200 år sedan Karl XIV Johan blev svensk kung, säger Helena Chreisti, visningschef på slottet.

Kungligt firande blir det dock redan på De gamlas dag som traditionsenligt äger rum vid Ekebyhovs slott i slutet av augusti. Då besöker drottning Silva kommunens äldre för att uppmärksamma dem under en dag.

2017 blir det sista helåret innan det åter är dags för val 2018. Det innebär organisatoriska förberedelser för kommunen, men det är nog inget som kommuninvånarna kommer att märka, enligt kommunalrådet Reuterskiöld.

Ytterligare ett byggprojekt som kan påbörjas är bussdepån som ska byggas i Enlunda. Bygget godkändes i våras och projekteringen är i gång.

– Det är en landstingsfråga, men vi hoppas kunna ta ett första spadtag under året, säger Adam Reuterskiöld.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

”Fet fest” utlovas innan Fabriken stänger porten

Nyheter Ekerös ungdomskulturhus Fabriken ska stänga. Men verksamheten försvinner inte tyst och stilla. – Vi slutar med flaggan i topp, säger Johan Wallnäs på Studiefrämjandet.fredag 25/5 16:00

KRÖNIKA: Är du schysstast i Mälarötrafiken?

Krönika Det har handlat mycket om cyklar på senaste tiden. Om mina egna bortcyklade klenoder för två veckor sedan (fortfarande borta! Alla tips uppskattas!) och om en cykelpendlares längtan efter en smidig...fredag 25/5 15:38

SD vill få ny lokal chans

Nyheter Efter en mandatperiod som slutade med två tomma stolar laddar Sverigedemokraterna upp på nytt. Kent Einarsson är nya toppnamnet.fredag 25/5 15:29

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter