LEDIGT. Fisklov, konstlov och spöklov. Foto: Claudio Britos/Tumba bruk

Det kan du göra på höstlovet i Botkyrka

Vandra runt ett spöklikt pappersbruk? Eller vill du fiska, måla eller sporta? Under höstlovsveckan finns det en massa grejer att göra.

  • Publicerad 14:16, 25 okt 2019

Spåren efter människorna som levde på Tumba bruk förr i tiden är temat när Tumba bruksmuseum öppnar för höstlovet.

– Vi har plockat fram berättelser från förr och vandrar i tankar om vad som är fiktion och vad som är verklighet, säger Elin Ekeroth Kjellgren enhetschef på Tumba bruk.

I familjevisningen, som sker klockan 13 och klockan 15 mellan 29 oktober och 3 november, berättas det bland annat om en kusk som levde på bruket på 1800-talet.

– Det är en oerhört sorglig historia om en kusk vars barn hastigt insjuknande. Kusken hade så mycket att göra och kunde inte söka hjälp i tid, så det lilla barnet dog. Det var vanligt att barn dog förr i tiden och den historien berättar mycket om villkoren för kuskarna som jobbade på bruket, säger hon.

En del har sagt sig höra klapprande hovar, som sägs var kusken som ger sig iväg efter hjälp åt sitt barn. Hur det är med den saken, och om det faktiskt spökar på bruket, det låter Elin Ekeroth Kjellgren vara osagt.

– Jag har inte hört något men jag kan ibland känna en odefinierbar känsla av att jag inte är ensam. Men det är inte obehagligt. Det är mer mysigt än rysligt, säger hon.

Här är fler saker att göra:

Bli klimataktivist på bibblan

På biblioteken i hela kommunen blir det aktiviteter med klimattema. Bland annat kan du göra din egen bivaxduk, göra en egen animerad poesifilm och sätta upp en utställning om klimatet och djuren på jorden.

Skapa i Fittja

På Botkyrka konsthall blir det öppen skaparverkstad med olika material och tekniker 29 okt och 31 okt mellan klockan 13.00 och 15.00.

Bada

Simhallarna i Storvreten och Fittja ordnar aquaroller, femkamp och tipspromenader för höstlovslediga barn.

Prova på sport

Prova på olika sporter, bland annar dans, skateboard och bordtennis, kan du göra i Botkyrkahallen i Hallunda 29 till 31 oktober mellan klockan 11.00 och 15.00.

Testa fiskelyckan

Sugen på sportfiske? Mellan 28 oktover och 1 november mellan klockan 10.00 och 15.00 kan du låna utrustning och bete vid Fittja roddbåtsklubb. Det bjuds på korv med bröd också.

Mer information om aktiviter och öppetider till badhus och bibliotek finns på Botkyrka kommuns webbsida.