Ett förslag har nu lagts fram på vad Vallentunas nya lekplats kan heta. Bilden är en arkivbild. Foto: Andreas Enbuske

Det kan Vallentunas nya lekpark heta

Till hösten väntas Vallentunas nya lekplats stå klar. Nu finns det också ett namnförslag till parken, som delvis finansierats av Vallentunaprofilen Lars "Sop-Johan" Johanssons testamenterade pengar.

  • Publicerad 17:00, 13 jun 2019

Vi har tidigare rapporterat om den nya lekplatsen som ska byggas i Tellusområdet, bakom Vallentuna gymnasium.

Här är planen att det ska finnas roliga saker att göra för både äldre och yngre barn, allt från småbarnsgungor och lekdjur till trampoliner och en karusell för de äldre barnen.

Det finns även planer på en hinderbana och klätterlekar.

Delar av pengarna som går till att bygga parken kommer från Vallentunaprofilen Lars "Sop-Johan" Johansson. Han testamenterade en miljon kronor till att hjälpa barn i sin hemkommun och bidra till deras fritid.

Kommunen bestämde därför att pengarna skulle hjälpa till att finansiera en ny park och planeringsarbetet började i mars förra året.

Lasse blev Sop-Johan med hela Vallentuna

Visionen för parken. Skiss: Vallentuna kommun

Klar i höst

Vallentuna kommun startade i april en namninsamling för att få in förslag på vad parken ska döpas till.

75 förslag kom in och namnberedningen fick i uppdrag av gatu- och parkavdelningen på samhällsbyggnadsförvaltningen att välja ut ett.

Tellusparken var ett av de namn som kom in och det som namnberedningen valt att lägga fram. Namnet anses passande eftersom parken kommer ligga bakom det som idag kallas Tellusområdet. Lars Johansson kommer alltså antagligen inte bli refererad i namnet.

– Han kommer att uppmärksammas i parken ändå, så han kommer inte att bli bortglömd på något sätt. Därför kände vi att vi kunde ge den ett annat namn, säger kommunantikvarie Isa Lindqvist.

Namnet ska nu tas upp i plan- och miljönämnden i augusti. Efter det tas ett beslut om det slutgiltiga namnet i kommunstyrelsen. Själva parken planeras vara klar någon gång i höst.

Startskott för nya lekplatsen i centrala Vallentuna

Stockholm Direkt