Foto: Fredrik Gustafsson

"Det kommer att låta fan"

Vrålande och frustande motorer och släp som inte vill bli flyttade. Det ska locka tusentals till Jung, mellan Enköping och Fjärdhundra. – Det kommer att låta fan, säger tävlingsgeneralen Peter Engvall.

  • Publicerad 13:16, 24 maj 2018

Det här är allvar. Det kommer att låta fan.

Förra året arrangerade lantbrukaren och traktorentusiasten Peter Engvall ”Bonna-pulling” på sin mark, Jung gärde, längs med riksväg 70 mellan Enköping och Fjärdhundra. Nu har det blivit dags igen. Fast årets arrangemang är något helt annat.

– Det här är tio pinnhål upp. Det här är allvar. Det kommer att låta fan, säger tävlingsgeneralen Peter Engvall som hoppas att locka tusentals besökare till uppvisningen.

Och något Bonna-pulling är det inte tal om längre. Nu är det tractor pulling som gäller. Traktorer med upp till 1 000 hästkrafter. Hästkrafter som kommer att behövas. I tractor pulling handlar det om att, med sin traktor, dra jättetunga släp över en utstakad sträcka. Och det ekipage som lyckas ta sig hela vägen gör en så kallad ”full pull”.

– Nu kommer traktorer som tävlar i Hot farm-klassen. Det blir inte mycket värre. Men de ser fortfarande ut som traktorer, men de har standardmotorer som är rejält trimmade, säger Peter.

Men allt under lördagen, den 9 juni, kommer inte att handla om vrålande motorer. I samband med uppvisningen kommer det även att arrangeras en nostalgiparad, med traktorer från 1950-talet och framåt.

– Tanken är att vi ska ha ett nytt märke varje år. Förra året var det Volvo. I år blir det Ford-traktorer från bygden, säger han.

Varför arrangerar du det här?

– Alltså, jag njuter väl lite av att göra saker som är lite av en chansning. Sen är jag ju jävligt traktorintresserad också.

Vad är tractor pulling?

Tractor pulling en tävlingsform där man med ombyggda traktorer (även med specialbyggda maskiner) drar en viktadsläde/vagn, vars vikt flyttas allt längre fram på en hävarm som trycks ner på en bromsplatta som ligger och släpar på marken för att motståndet för den deltagande ska öka.

Tractor pulling

Vad? Tractor pulling och nostalgiparad.

När? Lördagen den 9 juni.

Var? Jung Gärde, längs riksväg 70, mellan Enköping och Fjärdhundra.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Återsken tillbaka med USA-tema

Nyheter Pop, rap, country och boogie woogie. Bredare än någonsin när showgruppen Återsken tar sig an ”Amazing America”. – Jag tycker att vi har lyckats, säger Marcus Dannvik som i vår arrangerar sin 27...fredag 15/2 8:34