KÄNNARE. Bo Nylén tycker att stolt fjällskivling är en av de bästa matsvamparna. Foto: Lisa Halldén

Det ser ljust ut i skogen

Sommaren gav dåliga förutsättningar för svampen på Mälaröarna. Men efter senaste tidens regn tycker svampkännaren Bo Nylén att det ser ljust ut.

  • Publicerad 10:01, 25 aug 2017

Jag är generös med mina svampställen

Mälaröarnas svampar har haft en svår sommar med torka och kalla nätter.

– Och när det dessutom varit sol och blåst på dagarna så har den lilla fukten som funnits fort dunstat bort, säger Bo Nylén, svampkännare och ordförande på Mälaröarnas naturskyddsförening.

Men nu har svampen fått fart. I öarnas skogar finns champinjoner, stolt fjällskivling, kremlor och olika sorters soppar. En hel del kantareller finns det också.

Senare under hösten kan man hitta mycket svamp i mossrika barrskogar, men just nu finns det mest i blandskogar. Jungfrusundsåsens sandiga och kalkrika jord är idealisk. Där är ph-värdet högt och i sådan mark trivs många svampsorter. Andra fina svampställen är skogsområdena på Adelsö, Munsö och Lovön, berättar Bo Nylén.

– När man som jag ordnar utflykter för svampplockare och skriver böcker i ämnet, då kan man inte snåla på sina svampställen. De måste jag bjuda på. Det är ju annat för de som kanske ärvt sina svampställen från sina föräldrar, säger han.

Och ett svampställe kan faktiskt räcka till många, menar han. Svamptrådarna går under jorden så det går inte plocka rent på ett svampställe. Och tillväxten går fort. Över en natt kan mycket hända.

För att vara på den säkra sidan när man plockar svamp är det viktigt att bara äta sådant som man är helt säker på vad det är.  Vill man lära sig mer så ordnar Mälaröarnas naturskyddsförening en svamputställning på Träsjögården nedanför Mask-backen 2-3 september klockan 11-16.

Att tänka på

Helt bruna svampar ska man undvika. De kan vara toppig giftspindling.

Kolla att champinjonernas skivor är färgade. Champinjon-liknande svampar med vita skivor kan nämligen vara vit flugsvamp.

Soppar med rör under hatten är ett tryggt val. På Sveriges fastland finns det inga giftiga släktingar.


 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter