Botkyrka mittstyre pekar ut segregationen som grunden till problemen i kommunen. Foto: Arkivbild

Det ska Botkyrkas nya styre fokusera på

Mer resurser till skolor med låga resultat, 1000 nya bostäder om året och en bättre avhopparverksamhet. Det lovar Botkyrkas kommunledning att de ska fixa under nästa mandatperiod.

  • Publicerad 13:02, 5 apr 2019

Botkyrkas mittenmajoritet tog makten i kommunhuset i september, men först i dag presenterar de sin gemensamma politiska plattform.

Plattformen pekar ut åtta problem som ska prioriteras av kommunledningen under mandatperioden. Gemensamt för samtliga problem är att de grundar sig i segregation.

Skolsegregationen lyfts som första punkt. Skolor i Botkyrka har olika resultat beroende på var i kommunen de ligger och det ska bland annat tacklas med mer personal och mer resurser till skolor med lägre resultat.

Andra saker som lyfts i plattformen är äldreomsorgen, klimatpåverkan och medborgarnas delaktighet i kommunens utveckling.

För att öka trygghet och trivsel lovar mittenmajoriteten övervakningskameror och mer samarbeten med grannsamverkansgrupper och nattvandrare. Och för att tackla kriminaliteten ska kommunen fortsätta på inslagen linje med polissamverkan och våldsförebyggande arbetet i unga åldrar. Dessutom ska det skapas en lokal avhopparverksamheter som ska hjälpa kriminella att hoppa av gängverksamhet.

Andra konkreta löften är en byggtakt på över 1000 bostäder per år och 4000 arbetstillfällen i företagsområdet Södra porten.

Botkyrkas mittenmajoritet består av S tillsammans med KD, C, L och MP. Tillsammans har de 38 mandat vilket ger dem majoritet i kommunfullmäktige.

Så blir det politiska året i Botkyrka

Klart nu – så ska Botkyrka styras