Polisen på Norrmalm har nu presenterat årets medborgarlöften, prioriterade områden som polisen ska arbeta med för att skapa trygghet och jobba brottsförebyggande. Foto: Sacharias Källdén

Det ska Norrmalmspolisen fokusera på 2020

Polisens medborgarlöften innehåller sådant som polisen ska lägga extra fokus på under 2020. Input från boende på Norrmalm och i Vasastan tillsammans med polisens egen lägesbild har lett fram till sex prioriterade områden.

  • Publicerad 11:00, 4 maj 2020

Varje år genomför polisen en medborgardialog för att höra vilka områden som invånarna i Norrmalms stadsdelsområde tycker är extra viktiga att prioritera. Tillsammans med polisens analys av läget, som bygger på medarbetares uppgifter och polisiära underrättelser, har man kommit fram till sex områden som ska prioriteras.

Under 2020 kommer polisen bland annat att arbeta aktivt för att hjälpa särskilt utsatta och sårbara brottsoffer.

– En sådan grupp är äldre som till exempel kan råka ut för olika typer av bedrägerier. Det som har tillkommit i coronatider är att vissa utnyttjar krisen. Kanske säger en person att den ska gå och handla åt en äldre och får pengar men kommer aldrig tillbaka. Det blir också ett sätt att ta sig in hos äldre, säger Måns Gauffin, kommunpolis på Norrmalm.

Så ska Sveavägen bli lugnare

Polisen ska också hålla extra koll på platser där det ofta sker trafiköverträdelser. En fråga som var prioriterad även i fjol.

– En plats vi ofta återkommer till är Sveavägen. Om ett problem kvarstår så är det viktigt att vi inte släpper det utan fortsätter jobba för förbättring. Just Sveavägen är ett bra konkret exempel där vi samarbetar med trafikkontoret i Stockholms stad och boende och faktiskt har fått till en del åtgärder: till exempel farthinder. Jag uppmanar alltid allmänheten att höra av sig till oss och tipsa om platser, säger Måns Gauffin.

Prioriterade områden på Norrmalm 2020

Trygg i offentlig miljö.

Bostadsinbrott.

Trafik.

Kriminella nätverk.

Unga i risk för kriminalitet och missbruk.

Särskilt utsatta och sårbara brottsoffer.

Visa merVisa mindre