Det ska Solnapolisen fokusera på 2020

Polisen och Solna stad har presenterat medborgarlöftena för 2020. Återigen är det fokus på bland annat trygghetsvandringar och trafiken.

  • Publicerad 15:29, 14 feb 2020

Med grund i brottsstatistik, medborgardialoger och trygghetsvandringar har Solna stad och polisen nu presenterat medborgarlöftena för 2020.

Mycket är sig likt från tidigare år. Man kommer att fokusera på trygghetsvandringar, fotpatrullering, punktinsatser, tryggare stadsmiljö och samverkan kring trafikfrågor.

Trygghetsvandringarna är tänkt att genomföras gånger under året, på olika platser i Solna.

–  Det gör att vi kan observera saker som behövs rätta till. Hur området ser ut och om det behövs göras något där, säger kommunpolis Jerry Elmqvist.

Exempel på åtgärder kan vara ny belysning eller att rensa buskage längs en gång- och cykelbana.

Nytt för i år är att man lagt till drog- och rattfylla som ett fokusområde i trafikfrågorna. En fråga som enligt Jerry Elmqvist lyfts från Solnabor som deltagit i medborgardialogerna.

–  Vi tycker att det är relevant att lägga till det. Jag tycker vi responderar rätt bra på önskemålen när det gäller trafik, säger Jerry Elmqvist.

Polisen kommer också att fortsätta att göra punktinsatser på olika platser i Solna. Vilka platserna är vill de dock inte specificera.

 Det handlar ofta om insatser efter tips vi fått in. Det kan handla om allt från narkotikabrott, och vapenbrott till platser som vi bör titta till. Då finns det ju möjlighet att bygga ärenden utifrån dessa tips, säger Jerry Almqvist

Jerry Elmqvist är kommunpolis i Solna. Foto: Leif Oldenburg

Det här är medborgarlöften:

Medborgarlöften är något som polisen och Solna stad tillsammans tar fram.

Målet är att öka tryggheten och minska antalet brott.

I Solna jobbar man utifrån fem fokusområden:

Trygg och säker offentlig miljö

Trygghet i hemmet

Barn och unga

Trafik

Utvecklat samarbete mellan staden och polisen

Stockholm Direkt