Uppbruten dörr. Polisen stormade in hos en familj som låg och sov i en lägenhet i Enköping. Nu har de massvis av frågor, men hos polisen får de inga svar. Foto: Privat

”Det var som i en film”

Polisens insatsstyrka stormade in med dragna automatvapen hos en familj som låg och sov i sin lägenhet i centrala Enköping. Efter händelsen har familjen tusen frågor, men de får inga svar.

  • Publicerad 08:20, 22 apr 2019

Hela situationen var läskig, det var som en film.

Klockan 10.00 en måndagsmorgon vaknar en familj, i en lägenhet i Enköping, upp till vad de tror är oljud från trapphuset.

Sekunderna senare slits dörren upp till ett rum där ett brödrapar torkar morgongruset ur ögonen.

In rusar två maskerade män med automatvapen och skriker att bröderna ska lägga sig på mage i sängen.

– Jag förstår ingenting. Jag vet inte vilka de är och jag ställer frågor, men får inga svar. De säger bara att jag ska lägga mig ner på sängen och ”du får veta snart”, säger storebrodern som är i 25-årsåldern.

Letar efter något

I lägenheten finns en mamma, två bröder och brödernas morfar som är på besök. När personerna tagit kontroll över hela lägenheten så kommer det in en civilt klädd kvinna genom ytterdörren, som brutits upp, flankerad av en man med hund, som börjar leta efter någonting.

– Vad letar ni efter? Jag kanske kan hjälpa er, säger den äldre brodern till personerna.

De låter honom veta att han ska få svar, snart.

– Hela situationen var läskig, det var som i en film, berättar han.

Händelsen utspelar sig under några få minuter.

Samtidigt som bröderna hålls instängda i sovrummet bryter personerna upp sovrumsdörren till moderns rum.

Hon ligger fortfarande och sover.

– Jag har precis vaknat och sitter på sängkanten i nattlinne när en maskerad person bryter upp dörren och skriker ”Polis!”. Jag frågar vad det är som händer, berättar mamman som begär att få se ett papper som intygar att personerna som stormat in i lägenheten verkligen är poliser.

Hon gör motstånd.

– Då tar han tag i mig och ber mig att hålla käften och kastar ner mig på golvet. Jag visste fortfarande inte om mannen var polis, tillägger mamman.

Kopplar polisgrepp

Enligt mamman kopplar mannen ett polisgrepp och sätter en fot i ryggen på henne.

– Jag försöker förklara att jag inte kan ligga på mage för att jag är sjuk och har hjärtproblem. Jag får till slut lägga mig i sängen igen, berättar hon.

Efter tjugo minuter samlar de civilklädda personerna familjen i vardagsrummet. Där förklarar poliserna att de letar efter en efterlyst person. De konstaterar samtidigt att det inte befinner sig någon efterlyst person i lägenheten.

Innan poliserna lämnar lägenheten frågar de familjen om de har några frågor.

– Vi hade tusen frågor, men vi var för chockade över vad som just hade hänt, för att kunna ställa några, säger storebrodern.

Beslut av åklagare

Dagen efter gick modern och storebrodern till polisstationen för att försöka få en förklaring.

– Vi fick veta att det var en åklagare i Uppsala som hade bett insatsstyrkan att gå in på vår adress och att Enköpingspolisen inte hade något med händelsen att göra, säger storebrodern.

Familjen gör en polisanmälan gällande tjänstefel mot poliserna som medverkade under insatsen.

Men de flesta frågorna har de fortfarande inte fått några svar på.

– Vad ska hända nu? De hittade ju ingenting. Ska de skicka ett brev och skriva ”Oj, förlåt det var ett missförstånd” och kompensera med att laga vår dörr? Nu har vi blivit traumatiserade. Vi har inte fått någon hjälp, ingenting. Jag förstår inte, säger storebrodern. 

Försvarsmakten vill inte styra invandringsdebatten

Nyheter Psyopsförbandet i Enköping ska motverka vilseledande information. Det innebär inte att man styr den politiska debatten, menar stabschefen Magnus Hildebrandt. – Det görs med syftet att debatten ska...fredag 16/8 12:57

Pierre Schori pratar om kärnvapen i Grillby

Nyheter Tidigare toppdiplomaten Pierre Schori kommer till Grillby den 31 augusti. Han ska då hålla tal om klimatförändringar och kärnvapen.fredag 16/8 11:39