Det växer i deras hus

Närodlat är ett populärt begrepp. På Kvarnnibble Gård satsar man rejält på just detta.

  • Publicerad 08:10, 21 jun 2020

Först måste vi ändå växa i den här kostymen.

De kallas bågväxthus och tillsammans utgör de tre byggnaderna hela 900 kvadratmeter. Där inne växer sådant som de flesta känner igen. Tomater, sallad, gurka, rödbetor och morötter bland annat. Men Kvarnnibble Gård satsar även på sådant av mer exotisk natur.

– Vi har till exempel några kiwiträd. Vi gör en stor satsning på kronärtskocka, men där är vi ganska nya och vi har våra auberginer. Vi håller på och ser vad som funkar, säger Anna Lauritsen Tesch som driver stället tillsammans med Henrik Tesch.

De tre växthusen är kommunens största och det är inte omöjligt att det kommer att växa ytterligare i framtiden.

– Jag tror att vi börjar med att utvidga odlandet på friland, men om allting blir väldigt bra i växthusen kanske det blir så. Först måste vi ändå växa i den här kostymen. Det är en stor investering och det tar lång tid att få tillbaka det, säger Anna.

Att närodlat är populärt råder det ingen tvekan om. Särskilt i tider som dessa när miljöfrågor är högaktuella och långa transportvägar framstår som problematiska. Bålsta/Upplands-BroDirekt har bland annat rapporterat om hur så kallade Reko-ringar växer fram och det är ett av sättet som Kvarnnibble når sina kunder. De har också en egen butik, men även andra företag inom kommunen har visat intresse för de produkter som tas fram.

– Vi tycker att det är roligare att ha en personlig relation till kunderna, men till exempel har Ica i Bro centrum ett stort intresse för närodlat. Vi har även kontakt med andra verksamheter. Vi får se hur mycket vi kan producera. Vi gör allt själva här, från grunden och sår allting själva, förklarar Anna Lauritsen Tesch och lägger till:

– Det är kul att intresset är så stort.

Bästa placeringen någonsin för Upplands-Bro

Upplands-Bro klättrar på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Nu är kommunen på plats 12 i landet. – Det är ett styrkebesked och ett kvitto på att vi har ett bra samarbete med...onsdag 23/9 10:07

Sämsta placering någonsin för Håbo på näringslivsranking.

Håbo siktar uppåt – men rasar i stället. När företagsklimatet granskas hamnar kommunen på plats 206 i landet, sämsta placeringen någonsin. – Det är i första hand nytillkomna kategorier som...onsdag 23/9 9:46