MÖTEN. Flera Stenhamrabor sade sig sakna ett mer samlat centrum som trafiken inte skär rakt igenom. Foto: Lisa Halldén

Det vill Stenhamraborna ha i centrum

Fler mötesplatser, säker trafik och mer grönska. Det är något av det som efterfrågas av Stenhamrabor när deras nya centrum planeras.

  • Publicerad 16:45, 6 apr 2020

Det har varit en rejäl långbänk. Planprogrammet för Stenhamra centrum, med mellan 150 och 200 bostäder, godkändes redan 2016, men sedan tog det stopp.

I höstas tog kommunen ett nytt grepp om planerna och bjöd in Stenhamraborna till möten där de kunde tycka till om sitt centrum.

– Många påpekade att Stenhamra knappt har ett centrum utan mest är en parkeringsplats och en trafikkorsning, säger planarkitekten Johanna Stafström.

Mer mötesplatser

Ett samlat centrum där trafiken leds om istället för att skära rakt igenom det skulle kunna ge mer möjligheter till mötesplatser, tror hon.

Just trafiksituationen upplevs som osäker av många av de som deltog i mötena. En annan otrygghetsfaktor är de mörka passager som finns i dagens centrum.

– Att det är mörkt känns otryggt för många. Vi får tänka hur vi placerar byggnader så vi bygger bort de gömda platser som finns i dag och inte skapar nya, säger hon.

Att utvecklingen av centrumet ska göra Stenhamra till en tät stad är också en oro. Utöver de 150-200 nya bostäderna kommer det bli mer butikslokaler och parkeringsytor. Hur höga husen ska bli är ännu inte klart men att det blir tätare är det ingen tvekan om.

– Det är klart att det kommer kännas nytt och främmande men byggnaderna ska anpassas till platsen och kommer koppla an till Stenhamras historia, säger Johanna Stafström.

Detta är planen:

Stenhamra centrum ska få mellan 150 till 200 nya bostäder. Dessutom planeras för fler butikslokaler, ett nytt torg och ny trafiklösning.

Planen är att en detaljplan ska vara klar för samråd under hösten för att sedan kunna vinna laga kraft 2023.

Först därefter kan en ansökan om bygglov lämnas in och projektet påbörjas.

En halv miljon ska öka ungas trygghet i sommar

Nyheter ✓Aktiviteter ✓Anställer personal ✓Feriejobb utomhus Inställda arrangemang och mer fritid riskerar att resultera i stök och otrygg miljö bland Mälaröarnas ungdomar. Det menar Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö. Nu läggs 500 000 kronor på...tisdag 26/5 11:40

Jungfrusund laddar för stortävling i minigolf

Nyheter Men brasklappar för coronaviruset Ett drygt år efter öppningen väntar stortävling på minigolfbanan i Jungfrusund. I slutet av augusti är planen att landets bästa ska göra upp i inofficiella SM i minigolf.måndag 25/5 11:30

Bakom kulisserna på slottsteatern som tystnade

Nyheter "Den här teatern är unik i världen" Om allt varit som vanligt hade intensiva repetitioner inför sommarens föreställningar pågått för fullt på Drottningholms slottsteater. Istället står huset tyst och tomt. Vi tittar in bakom kulisserna...fredag 22/5 14:21

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt