HELVIT. På måndag klockan 13 får vi veta vad som händer med Kolingsborg och varför. Då ordnar Stockholm Konst och graffitikonstnären Pärra "Ruskig" Andreasson en invigning. Foto: Andreas Jennische

Det vita Kolingsborg pekas ut som lagbrott

Det är inte tillåtet att måla om skyddsmärkta Kolingsborg utan nytt bygglov, hävdar Slussen-bevarare. Men kampen ser svår ut att vinna. Deras ”egna” expert håller inte med.

  • Publicerad 11:33, 11 jun 2015

Debatten om det vita Kolingsborg rasar vidare. Stockholmare som vill bevara nuvarande Slussen och rädda Kolingsborg är särskilt upprörda och hävdar nu att staden bryter mot lagen eftersom man inte har något bygglov för ommålningen.

Rivningsobjekt kräver inte bygglov

Mannen bakom konstprojektet Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs och Stockholm Konst, hävdar att det inte krävs något eftersom allt rör sig inom projekt Slussen: Ett beslut om rivning av Kolingsborg är fattat för länge sedan och därför krävs inget bygglov.

Samma sak säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussen på Stockholms stad.

– Vi har ett officiellt rivningstillstånd och skulle ha rivit Kolingsborg redan förra sommaren. Rivningen har satts på paus i väntan på att det reviderade genomförandebeslutet för Slussen ska bli klart, men det innebär inte att det krävs nytt bygglov, säger Eva Rosman.

"Staden är rabiat"

I gruppen Slussen-bevarare anklagas Stockholms stad för att agera odemokratiskt och mot lagen.

LÄS ÄVEN Kolingsborg målas vitt av känd graffitikonstnär

”Staden har ju blivit fullständigt rabiat. Nu bryter man medvetet mot lagen – inget bygglov för en dylik aktion – för man anser sig stå utanför alla lagar och regler och Castenfors agerar medbrottsling” skriver en person i gruppen Bevara Slussen.

Personer bakom det alternativa Slussen-förslaget Slussen Plan B försöker nu "sätta dit" staden genom att leda i bevis att den vita ommålningen inte alls kan göras utan ett nytt bygglov.

Politiskt stopp inte avgörande

”Så länge som det politiska stoppet av rivningen gäller kan huset inte behandlas som ett rivningsobjekt” skriver en Slussen-bevarare i ett mejl.

Men den kampen ser svår ut att vinna. Gösta Blücher, tidigare generaldirektör på Boverket och den expert på plan-och bygglagen som Slussen Plan B betraktas som ”sin”, underkänner påståendet.

– Rivningslovet gäller fortfarande även om man har beslutat att inte genomföra det i avvaktan på vidare utredning. Man kan säga att staden föregripit verkställandet av rivningen genom ommålningen, men man har inte gjort något formellt fel, säger han.

LÄS ÄVEN Mannen bakom det vita Kolingsborg: "Jag vet att vissa är ursinniga"

Gösta Blücher fortsätter:

– Kolingsborg har en hög värdering och är grönklassad och en sådan byggnad får man i vanliga fall inte måla om, men den här gången kan man se det som en del av själva rivningen, säger han till StockholmDirekt.

Hemligt konstprojekt

Kolingsborgs förvandling är ett konstprojekt som pågår under stort hemlighetsmakeri.

Allt är initerat av Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs och Stockolm Konst, och projektledare på plats är den kända graffitikonsnären Pärra "Ruskig" Andreasson.

På måndag klockan 13 ska kontverket invigas.

I dag torsdag fattar politikerna i exploateringsnämnden beslut om det reviderade genomförandebeslutet för Nya Slussen.