Brygga. Så här är strandpromenaden vid vattnet tänkt att se ut. Foto: Illustration: Parks and Resorts AB

Detaljplanen för Grönan klubbad

Detaljplanen som möjliggör utbyggnaden av Gröna lund klubbades i måndags av kommunfullmäktige. Samtidigt planerar tivolit en rad coronaåtgärder för att de ska kunna öppna för säsongen.

  • Publicerad 16:51, 22 apr 2020

Det är klart att vi kommer ha ett sämre utgångsläge ekonomiskt efter krisen

Detaljplanen som nu har fått grönt ljus av stadens politiker gör det möjligt för Gröna lund att bygga ut sitt nöjesfält på parkeringen på Falkenbergsgatan, samt anlägga en gångbrygga längs strandkanten, där det även planeras ett torg.

Längs hela Falkenbergsgatan planeras också en upprustning av husen som kommer bli mer av "Djurgårdskaraktär" samt butiker, restauranger och kaféer som kommer kunna vara öppna året om.

Att planen nu gått igenom är ett glädjande besked för tivolit, fastän ett utbyggt nöjesfält ännu ligger en bit fram i tiden.

– Det har varit en lång process och det är fortfarande en bit kvar, men vi är väldigt glada för det starka stöd som planen har fått av partierna, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Gröna lund.

Ännu har man inte börjat planera utbyggnaden, men tanken är att det ska bli fler allmänna platser att umgås, mindre trängsel och ett större attraktionsutbud.

Hoppfull om framtiden

Samtidigt lämnar coronapandemin spår i ekonomin och man har hittills behövt skjuta upp årets öppning på obestämd tid, flyttat fram konserter och varslat en stor andel sommarjobbare.

Bolaget är dock "välmående" i grunden och den osäkra situationen är inget som Christer Fogelmarck tror kommer gå ut över den utbyggnaden, som kan bli aktuell först om några år.

– Det är svårt att se exakt vilka konsekvenser det kommer få men det är klart att vi kommer ha ett sämre utgångsläge ekonomiskt efter krisen. Samtidigt är utbyggnaden av Gröna lund ett väldigt omfattande projekt och ligger så pass långt bort så jag tänker inte att det ska påverka, säger han.

Digitalt kösystem

Han kan ännu inte säga när tivolit kommer kunna öppna i år men berättar att det just nu pågår ett intensivt arbete med att planera åtgärder för hur man kan öppna upp på ett coronasäkert sätt.

– Vi är övertygade om att vi precis som andra aktörer kan öppna på ett ansvarsfullt sätt. Vi har gjort en riskanalys över hela Gröna lund och står beredda att öppna när vi får.

Bland annat planeras ett digitalt kösystem där man använder sig av en app (läs mer i faktaruta).

Grönans öppningsplan

Bergänsat antal gäster på området och i attraktionerna.

Virtuellt kösystem till attraktionerna i app, där man får skriva upp sig istället för att köa fysiskt.

Inga kontanter

Förköp av biljetter online

Utplacerad handsprit i parken och vid attraktionerna

Alla konserter avbokas fram till midsommar och skjuts upp till senare i år eller nästa år.

Danskvällar ställs in tills vidare

Skyddsutrustning för personal vid behov

Personalutbildning för att säkerställa social distansering och hygien

Visa merVisa mindre

Skiss. Nya Falkenbergsgatan ska få mer liv genom att verksamheter kan ha öppet året runt. Foto: Parks and Resorts AB

Vision. Den nya bron ska förbinda gamla och nya nöjesfältet. Foto: Parks and Resorts AB