Järnvägsarbeten kommer att påverka pendeltågstrafiken mycket i sommar. Foto: Mikael Andersson

Detta händer på Mälarbanan i sommar – kommer påverka trafiken runtomkring

Det är inte bara pendeltågstrafiken som påverkas av arbetena med Mälarbanan i sommar. Sprängningar och byggtransporter kommer att bli vardag för dem som bor i närheten.

  • Publicerad 15:53, 18 maj 2017

Många järnvägsarbeten kan bara genomföras när det inte går några tåg på spåren. Därför behöver en del sträckor stängas under några veckor i juni, juli och augusti. Mellan Spånga och Barkaby är järnvägen avstängd mellan den 2 och 7 juni, då man bland annat ska spränga för att bygga en ny plattform vid Spånga station.

Arbetet vid Spånga station kommer att påverka trafiken i hela området, enligt Maria Taylor, kommunikationsansvarig för Projekt Mälarbanan.

– Det kommer märkas att det är många transporter runt Spånga. Lastbilar kommer köra rivningsmaterial eftersom vi river den gamla plattformen, dessutom ska byggmaterial till den nya plattformen skjutsas dit.

Avstängning under arbetet

Under avstängningen mellan Sundbyberg och Jakobsberg ska den sydliga entrén och gång- och cykeltunneln under järnvägen vid Jakobsbergs station byggas klart, och skyddsportalen som har funnits under arbetet ska lyftas bort. Norr om stationen kommer skyddstak för kontrolledningar att monteras vid Viksjöleden.

I Spånga ska man förutom att riva och bygga en ny plattform också bygga ut järnvägen från två till fyra spår mellan Spånga och Barkaby. Det är en del i utbyggnaden av Mälarbanan, och sträckan kommer att tas i bruk tidigast 2019. Förutom nya spår ska ledningar läggas om och nya gång- och cykelvägar byggas.

– Runtomkring själva avstängningen kommer det att märkas vid sprängning och transporter, men det kommer höras och synas att det arbetas längs hela sträckan, säger Maria Taylor.

Ersättningsbussar kommer att sättas in i samband med avstängningarna.

Rekordmånga trafikbyggen i sommar – tunnelbana och pendel stängs av

Avstängningar

Avstängningar Mälarbanan

2 juni kl 22.30 till 7 juni kl 04.30 - avstängt norr om Spånga till söder om Barkaby.

4 juli kl 22.30 till 14 augusti kl 04.30 - avstängt norr om Sundbyberg till söder om Jakobsberg.

Gång- och cykelvägen längs järnvägen mot Spånga från Barkarby till Bergslagsvägen är fortsatt avstängd under sommarens arbeten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Boende mobiliserar mot bygget Spångadalen

Nyheter Kritiska mot att en väg dras genom skogsområde Stadens planer på att riva delar av Rissneskogen i Bromsten, kritiseras av både politiker och boende. Nu har en Facebook-grupp och en namninsamling startats för att sprida information om vad som är...tisdag 19/6 16:44

Här saknas det pengar i Hässelby-Vällingby

Nyheter Stadsdelens budget diskuterades när politikerna möttes Hur står det till med stadsdelens finanser? Den frågan var i fokus när lokalpolitikerna i Hässelby-Vällingby träffades för sista gången innan sommaruppehållet.tisdag 19/6 16:39