Foto: Claudio Britos

Devil Dolls är hardcore bikers och mormödrar

Skäggiga snubbar med stora hojar? Glöm det – här är Devil Dolls, mc-klubben för bara kvinnor som snart har sitt säte i Hammardals industriområde.

  • Publicerad 16:01, 8 jun 2018

Fortfarande är det en del kvar att göra. Golv ska målas och en del el fixas. Men snart kommer den stå där – Devil Dolls egna klubblokal. Mitt i Hammardals industriområde, i en fastighet som tidigare var en svinstia, på toppen av en soptipp där gamla Klarakvarteren (bland annat) ligger nedgrävda.

Vattnet i området – det avråds man från att dricka.

– Skulle vattnet vara schysst här skulle det här aldrig ha funnits. Här får man leva, säger Maddiz i Devil Dolls MC.

Totalt är de 14 i klubben. Alla kvinnor.

Det har varit tuffa år som tjej att köra hoj och när man startar en klubb har man mycket att leva upp till. Man ska köra och man ska bete sig, annars får man dåligt rykte.

– Vi behöver inte ett dragplåster i form av en man, vi kör själva. Vi är självständiga bikers. Eller hardcore ödmjuka mormor och farmor, säger Maddiz och skrattar.

För ödmjukhet och respekt behövs i den starkt mansdominerade bikerkulturen, det är både Maddiz och LP, som också är med i klubben, överrens om.

– Killarna är alltid glada när de ser oss. Vi har verkligen etablerat oss seriöst, de vet att det inte är något lajlaj, säger LP.

– Det har varit tuffa år som tjej att köra hoj och när man startar en klubb har man mycket att leva upp till. Man ska köra och man ska bete sig, annars får man dåligt rykte, säger Maddiz.

Namn från vänster: Carola Lindström, Gabriela Hollman larsson, Pia Kienast, Inkan Portnoff Foto: Claudio Britos

Mitt hojliv började när jag var tio år. Jag såg en film och var fast. Jag bestämde att när jag blir stor ska jag vara med i en av Sveriges största tjejklubbar och köra hoj. Och allt det har hänt.

De ställer ofta upp på olika välgörenhetsgrejer och charity runs, som olika klubbar arrangerar. Bland annat emot barncancer och bröstcancer och för att hjälpa våldsutsatta kvinnor och kvinnor som fastnat i prostitution.

Byggde lokalen själva

Tidigare hade de lokaler i Slagsta, men där fanns det inte plats för motorcyklar och meckande. Sina nya lokaler i Hammardals industriområde har de, förutom elen, byggt och fixat helt själva.

– Vi har lärt oss bygga genom att kolla på Youtube, säger de och skrattar.

Och den kommer verkligen vara ett lyft för klubben.

– Här kan vi vara och umgås om vintrarna och ha våra motorcyklar här. Det kommer bli så bra, vi har tjejer som är väldigt duktiga på att mecka, så vi lär hela tiden av varandra, säger Maddiz.

De är den enda svenska chaptern – Devil Dolls startade för snart 20 år sedan i Kalifornien. Men för Maddiz och LP började bikerdrömmarna mycket tidigare än så.

Riskfyllt. Maddiz har krashat tre gånger. Den senaste bröt hon axlarna, skadade höften och fick brännskador på armarna. ”Det tog ett tag att komma tillbaka. Men nu kör jag en ännu större motorcykel, haha!”. Foto: Privat

Foto: Claudio Britos

Jag har jobbat, diskat, städat, passat barnen och handlat. Jag har gjort allt det. Nu är det min tur och mina barn stödjer mig i allt. Enda kravet de har är att jag sms:ar när vi startar varje tur.

– Mitt hojliv började när jag var tio år. Jag såg en film och var fast. Jag bestämde att när jag blir stor ska jag vara med i en av Sveriges största tjejklubbar och köra hoj. Och allt det har hänt, säger Maddiz.

– Ja, hojlivet har alltid funnits där. Jag gillade att mecka och varför det inte blev bilar vet jag inte. Men hojar är så mycket frihet, säger LP.

Hur då?

– Du vet, du tar ut din motorcykeln, drar på dig skinnkläderna och åker ut. Bara tömmer hjärnan. Sen kommer måndag, då är det dags att dra på dig arbetskläderna igen, jobba och vara mamma och mormor och farmor och allt det där. Sen sätter du dig på hojen igen, och inget av vardagslivet existerar, säger Maddiz.

– Det är så härligt alltså. Du vet, när du sitter där, du känner alla lukter, kobajs... Har jag ont i ryggen går det över så fort jag packar hojen och drar ut på tur, säger LP.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.