Kämpar. Diana har bott i Danderyd i ett halvår och håller på att lära sig svenska. Foto: Ella Söderberg

Diana kämpade sig från Afghanistan till Danderyd

För ungefär ett halvår sedan kom hon till Sverige. I dag pluggar hon SFI och ska snart börja arbeta på förskola. 26-åriga Dianas resa till Danderyd har varit lång, men hon fortsätter att kämpa.

  • Publicerad 17:13, 5 okt 2018

Diana föddes i Afghanistan men flyttade sedan till Iran med sin familj. Hon berättar att livet som afghan i Iran inte är lätt, och att situationen för henne inte var hållbar.

Hon kontaktade UNHCR, FN:s flyktingorgan. och efter nio månader ringde de henne och sa att hon skulle få flytta till Sverige. Diana lämnade sin familj i Iran och flyttade till Danderyd och modulbostäderna på Rinkebyvägen.

– Jag är glad över att få vara här, men jag bor ensam utan någon annan. Jag träffar aldrig min släkt, de bor kvar i Iran, säger hon.

Hon läser SFI i Täby och besöker även språkkaféet i Tibble kyrka två gånger i veckan, allt för att lära sig språket.

– Jag lyssnar på radio också för att lära mig svenska. Man måste försöka lära sig, men ibland får jag ont i huvudet, säger hon.

– I går blev jag bjuden till en kompis, och då var vi fyra personer som pratade svenska, det blir mycket i huvudet.

Ska börja arbeta på förskola

Diana säger att det är svårt att lära sig svenska, men hennes kompisar peppar henne och säger åt henne att fortsätta kämpa.

– Sverige är ett jättebra land, jag har samma möjligheter som andra svenskar. Här blir jag inte diskriminerad, säger hon.

Nästa vecka ska Diana börja arbeta på en förskola i Kevinge. Där ska hon jobba på vardagsförmiddagarna, och på eftermiddagarna kommer hon att åka till SFI-lektionen. I framtiden skulle hon vilja studera vidare och arbeta på apotek. Dessutom vill hon se mer av Sverige.

– Jag har en vän som kom till Sverige samtidigt som jag, hon bor i Uppsala och jag ska besöka henne snart, det är en väldigt vacker stad.

Diana

Ålder: 26 år.

Bor: I modulbostäderna vid Rinkebyvägen.

Gör: Läser SFI och ska börja arbeta på förskola.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förslaget: Byt namn på lokalpolisområde Täby

Nyheter "Ska attrahera samtliga kommuner" Både polisen och Vallentuna kommun ställer sig positiva till ett namnbyte av lokalpolisområde Täby. "Vår ambition är att namnet ska attrahera samtliga kommuner", säger polisen Per Åkermark.tisdag 22/1 16:35

Dörrar på Roslagsbanan avstängda

Nyheter Ställer till problem för barnvagnar och rullstolsburna SL har tekniska problem med Roslagsbanans mittendörrar, som inte fungerar. Något som ställer till det för de resenärer som behöver använda sig av ingången i markplan.tisdag 22/1 11:19