Kämpar. Diana har bott i Danderyd i ett halvår och håller på att lära sig svenska. Foto: Ella Söderberg

Diana kämpade sig från Afghanistan till Danderyd

För ungefär ett halvår sedan kom hon till Sverige. I dag pluggar hon SFI och ska snart börja arbeta på förskola. 26-åriga Dianas resa till Danderyd har varit lång, men hon fortsätter att kämpa.

  • Publicerad 17:13, 5 okt 2018

Diana föddes i Afghanistan men flyttade sedan till Iran med sin familj. Hon berättar att livet som afghan i Iran inte är lätt, och att situationen för henne inte var hållbar.

Hon kontaktade UNHCR, FN:s flyktingorgan. och efter nio månader ringde de henne och sa att hon skulle få flytta till Sverige. Diana lämnade sin familj i Iran och flyttade till Danderyd och modulbostäderna på Rinkebyvägen.

– Jag är glad över att få vara här, men jag bor ensam utan någon annan. Jag träffar aldrig min släkt, de bor kvar i Iran, säger hon.

Hon läser SFI i Täby och besöker även språkkaféet i Tibble kyrka två gånger i veckan, allt för att lära sig språket.

– Jag lyssnar på radio också för att lära mig svenska. Man måste försöka lära sig, men ibland får jag ont i huvudet, säger hon.

– I går blev jag bjuden till en kompis, och då var vi fyra personer som pratade svenska, det blir mycket i huvudet.

Ska börja arbeta på förskola

Diana säger att det är svårt att lära sig svenska, men hennes kompisar peppar henne och säger åt henne att fortsätta kämpa.

– Sverige är ett jättebra land, jag har samma möjligheter som andra svenskar. Här blir jag inte diskriminerad, säger hon.

Nästa vecka ska Diana börja arbeta på en förskola i Kevinge. Där ska hon jobba på vardagsförmiddagarna, och på eftermiddagarna kommer hon att åka till SFI-lektionen. I framtiden skulle hon vilja studera vidare och arbeta på apotek. Dessutom vill hon se mer av Sverige.

– Jag har en vän som kom till Sverige samtidigt som jag, hon bor i Uppsala och jag ska besöka henne snart, det är en väldigt vacker stad.

Diana

Ålder: 26 år.

Bor: I modulbostäderna vid Rinkebyvägen.

Gör: Läser SFI och ska börja arbeta på förskola.

Hultsfred riktar stark kritik mot Täby

Nyheter ”Lurade samhällets mest utsatta" I ett brev till Täby kommun riktar Hultsfreds kommun hård kritik till kommunen. De menar att Täby lurat en flyktingfamilj att flytta från kommunen till just Hultsfred.torsdag 18/4 16:54

Nu är padelbanorna klara i Täby park

Nyheter BILDER: Så här ser det ut på platsen På den annars oanvända grönytan i Täby park lyser nu det gröna konstgräset. Idag öppnade Norrorts första padelbanor – utomhus.torsdag 18/4 16:47