Kämpar. Diana har bott i Danderyd i ett halvår och håller på att lära sig svenska. Foto: Ella Söderberg

Diana kämpade sig från Afghanistan till Danderyd

För ungefär ett halvår sedan kom hon till Sverige. I dag pluggar hon SFI och ska snart börja arbeta på förskola. 26-åriga Dianas resa till Danderyd har varit lång, men hon fortsätter att kämpa.

  • Publicerad 17:13, 5 okt 2018

Diana föddes i Afghanistan men flyttade sedan till Iran med sin familj. Hon berättar att livet som afghan i Iran inte är lätt, och att situationen för henne inte var hållbar.

Hon kontaktade UNHCR, FN:s flyktingorgan. och efter nio månader ringde de henne och sa att hon skulle få flytta till Sverige. Diana lämnade sin familj i Iran och flyttade till Danderyd och modulbostäderna på Rinkebyvägen.

– Jag är glad över att få vara här, men jag bor ensam utan någon annan. Jag träffar aldrig min släkt, de bor kvar i Iran, säger hon.

Hon läser SFI i Täby och besöker även språkkaféet i Tibble kyrka två gånger i veckan, allt för att lära sig språket.

– Jag lyssnar på radio också för att lära mig svenska. Man måste försöka lära sig, men ibland får jag ont i huvudet, säger hon.

– I går blev jag bjuden till en kompis, och då var vi fyra personer som pratade svenska, det blir mycket i huvudet.

Ska börja arbeta på förskola

Diana säger att det är svårt att lära sig svenska, men hennes kompisar peppar henne och säger åt henne att fortsätta kämpa.

– Sverige är ett jättebra land, jag har samma möjligheter som andra svenskar. Här blir jag inte diskriminerad, säger hon.

Nästa vecka ska Diana börja arbeta på en förskola i Kevinge. Där ska hon jobba på vardagsförmiddagarna, och på eftermiddagarna kommer hon att åka till SFI-lektionen. I framtiden skulle hon vilja studera vidare och arbeta på apotek. Dessutom vill hon se mer av Sverige.

– Jag har en vän som kom till Sverige samtidigt som jag, hon bor i Uppsala och jag ska besöka henne snart, det är en väldigt vacker stad.

Diana

Ålder: 26 år.

Bor: I modulbostäderna vid Rinkebyvägen.

Gör: Läser SFI och ska börja arbeta på förskola.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Beslutat: Det blir ingen hundrastgård i Ormsta

Nyheter Planerna skrotas Under flera års tid har det pratats om att anlägga en hundrastgård i Vallentuna. En plats fanns föreslagen, men har fått mothugg av grannarna.torsdag 15/11 11:44

Inbrott på restaurang i Vallentuna

Nyheter "Krossat en ruta och gått in" 05.13 kom larmet till polisen. En restaurang i Vallentuna Centrum fick under natten en fönsterruta krossad.torsdag 15/11 8:48