Stöttas. Berit Wahlgren har drivit restaurangen ovanför Stockholms Östra i 37 år. Nu skramlar Djurgårdssupportrar och stammisar pengar för att deras favoritställe ska överleva coronakrisen. Foto: Sacharias Källdén

DIF-familjen skramlar för att rädda Järnvägsrestaurangen

När Östra station är i knipa rycker supportrarna ut. Via en swish-kampanj har man på kort tid fått in över 105 000 kronor till restaurangen. "Många har ett varmt hjärta för Östra", säger initiativtagaren Jimmy El-Zein.

  • Publicerad 11:23, 28 apr 2020

Östra är hela mitt liv. Konkurs finns inte för mig, om jag så ska sälja allt jag äger och har.

Genom åren har Järnvägsrestaurangen vid Östra station kommit att bli en samlingsplats för Djurgårdens supportrar, och ägaren Berit Wahlgren – som drivit stället i 37 år – blivit känd som "DIF-supportrarnas mamma".

Dif-supportrarnas morsa bjuder in till fest

I början på mars firade restaurangen 85 år och det började gå bra för restaurangen igen efter ett par tuffare år. I maj skulle man firat Berits 75-årsdag på restaurangen, för att sedan åka med abonnerade bussar till Friends Arena och kolla på fotbollsmatchen AIK-Djurgården tillsammans med Djurgårdsgänget.

Men det blev inget med det. Istället sattes Berit i karantän och intäkterna störtdök.

"Jag saknar mina vänner"

– Det här skulle bli mitt bästa år. Alla var glada och det var fullt med folk på jubileumet. Men direkt efter fick jag åka hem, eftersom jag är 75 år och har fel på lungorna. Jag som har träffat folk tolv timmar om dagen. Jag saknar mina vänner och personalen.

Det är en sammanbiten restaurangägare som ÖstermalmDirekt når över telefon.

Efter coronapandemin har restaurangen tappat 80-85 procent av omsättningen och Berit har tvingats permittera personal och sagt upp två anställda. Hon har också sålt alla sina privata aktier för att ha råd att betala ut löner i maj och juni.

– Östra är hela mitt liv. Jag har växt upp här och började jobba med min moster när jag var tolv år. Jag är inte klar än. Konkurs finns inte för mig. Om jag så ska sälja allt jag äger och har, säger Berit Wahlgren.

När Djurgårdssupportrarna hörde talas om Berits situation fick hon massa tröstande sms som "Berit, tänk inte på det där. Vi fixar så att Östra är kvar".

Stort gehör

Kort därefter, för två veckor sedan, startade Jimmy El-Zein en swishkampanj via sitt uppmärksammade initiativ #tillsamansforsthlm. Denna gång specifikt för Östra-restaurangen.

– Många supportrar har ett varmt hjärta för Östra och vi alla känner ju Berit. Östra är vår samlingspub där vi träffas innan och efter en match, säger Jimmy El Zein, också han Djurgårdssupporter.

Kampanjen har marknadsförts i DIF-podden och på Järnkaminernas sociala medier. På bara två dagar fick man in 40 000 kronor. I skrivande stund är man uppe i 105 000 kronor – och mer väntas det bli.

– Det är overkligt. Jag tänkte 10 000 som mål. Det är fantastiskt, säger Jimmy El-Zein.

Pengarna man får in via kampanjen betalas ut till restaurangen – som i sin tur gör matlådor som körs ut till vårdpersonal i Stockholm.

Berit Wahlgren är oerhört tacksam för stödet.

– Jag är jättetacksam för varenda krona. Det värmer hjärtat.