Berit Wahlgren har jobbat på Järnvägsrestaurangen, som öppnade 1935, i 35 år. Foto: Sacharias Källdén

Dif-supportrarnas morsa bjuder in till fest

Hon är "morsan" och "mormor" bland Dif-supportrarna och har arbetat på Järnvägsrestaurangen sedan barnsben. Nu firar Berit Wahlgren att hon drivit det klassiska stället, som öppnade 1935, i 35 år.

  • Publicerad 20:00, 29 aug 2018

På 35 år har Berit Wahlgren, 73, haft 14 veckors semester från arbetet med att driva Järnvägsrestaurangen vid Östra station.

– Det är mindre än en per år. Men då har jag också varit långt borta. Hong Kong, New York och så fotbolls-EM i Österrike. Det var helt otroligt kul. Jag älskar sport och särskilt fotboll, säger Berit Wahlgren.

Det är ingen hemlighet vilket svenskt lag hon håller på. Innan och efter Djurgården spelar match samlas många supportrar på Järnvägsrestaurangen.

– Det har minskat lite nu sedan de lämnade Stadion men det är fortfarande ett par hundra personer här före och efter matcher. Förr kunde det vara 500. Själv är jag djurgårdare sedan födseln, säger hon.

Berit om Östra stations framtid: "Hoppas få fira min 90-årsdag i lokalen"

Matchdagar finns särskilda menyer framtagna för Dif-supportrarna som hon kallar "en familj".

– Det är ingen som bara hälsar och säger hej, vi kramas och de säger "tjena morsan". Det är många som jag har fostrat och följt. Numera har jag Djurgårdsbarnbarn också. "Mormor" ropar de på läktarna. Det gör mig lycklig, säger Berit Wahlgren.

Hon jobbar dagligen mellan 8 och 12 timmar, trots sin reumatiska sjukdom som konstaterades på 1970-talet och som blir värre och värre.

– Ofta vaknar jag av mitt eget skrik mitt i natten och på morgonen har jag svårt att ta mig till toaletten men sen kommer man liksom i gång.

Berit Wahlgren minns fortfarande hur det var när hon började på Järnvägsrestaurangen på sommarlovet 1957. Då drev hennes moster restaurangen och Berit pendlade till Östermalm från Norrtälje.

– Jag fick jobba med folk från hela världen. Själv var jag liten till växten och nådde knappt ner i diskbaljan. Vi fick bära tunga träbackar med drickor, säger Berit Wahlgren.

Järnvägsrestaurangen öppnade 1935 och Berit köpte den av sin moster 1983 – för 35 år sedan. Därför firar hon i år.

– Jag har inte haft något jubileum som har varit mitt. Men nu är det dags. Det är inte så många som har ägt en restaurang med tillstånd i 35 år, säger hon.

Flera gånger har det varit tufft ekonomiskt, Berit har tvingats ta lån och levt utan hem för att få allt att gå ihop.

– Jag sålde villan och levde som "bag lady", men det fungerade. Jag fick bo hos andra, hos barnen.

Stockholms Östra station ska stänga

Möblerna inne på restaurangen är original från 1935 och hennes förhoppning och dröm är att restaurangen, som serverar klassisk husmanskost, ska få finnas kvar.

– Det gäller att hitta någon som vill driva den vidare i samma anda. Det är klart att snart sätter sjukdomen stopp för mig, det är ju så. Men 2035 firar ju restaurangen 100 år och jag fyller 90. Det vore en dröm att få vara med om, då kan vi ha en riktig röjarfest, säger Berit Wahlgren.

2035, samma år som 100-årsjubileet, är tanken att Östra station ska upphöra som tågstation. Det är då oklart om det det gamla stationshuset kommer att få vara kvar.

35-årsfest hos Berit

1 september är det specialpriser på Järnvägsrestaurangen, då kan man bland annat få en gubbröra till förrätt för 35 kronor eller kaffe och kaka till samma pris. En biffstek med lök eller fiskgryta kostar dagen till ära 135 kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Klart: Då får Ropsten pendelbåt till stan

Nyheter Nytt resenärsrekord på populär linje Under tisdagen kliver årets miljonte passagerare ombord på pendelbåtslinje 80. Och nu är det klart när den populära linjen förlängs och får helt nya stopp i bland annat Ropsten och Norra...tisdag 20/11 16:10

Då går sista turen med omstridd pendelbåt

Nyheter SL har börjat nedläggningen trots protester Över 1 000 personer har skrivit på namninsamlingen för att rädda Riddarfjärdslinjen. Men nu har SL börjat nedläggningen. Nu är det spikat när sista turen går.tisdag 20/11 15:54