Ungdomspanelen. 13-åriga Tindra Lindblad, Emira Eijvergård och Ella Nordin sänder live varje fredag klockan 19. Foto: Claudio Britos

Digital fritidsgård kan bli kvar efter corona

Ungdomar i Huddinge kommun kan numera hänga på den digitala fritidsgården UngHuddinge, och vara med och skapa innehållet.

  • Publicerad 15:07, 29 maj 2020

Målgruppen hänger ju mycket digitalt.

På en liten scen på fritidsgården Torpet i Segeltorp, med mikrofon och livesändningskamera viftande i ansiktet, sitter 13-åriga Tindra Lindblad, Emira Eijvergård och Ella Nordin på rad. De har bildat en ungdomspanel och finns här varannan fredag klockan 19 för att prata om sånt som de tycker är viktigt. En av de mest brinnande frågorna att diskutera just nu är psykisk ohälsa, enligt panelen.

– När man sitter hemma mycket kan psykisk ohälsa vara viktigt att ta upp. Vi pratar om sånt vi tänker att andra ungdomar tänker, säger Ella Nordin.

– Och det är viktigt att man pratar med sina vänner och med någon vuxen om man mår dåligt, att man vet vart man kan vända sig, säger Emira Eijvergård.

"Jättenervöst"

Förutsättningarna är nya när fritidsgården är digital. Kring scenen finns bara en moderator i form av fritidsledaren Sofie Conte, och sköter kameran gör Maliha Khan, som är projektledare för den digitala fritidsgården. Men strax utanför fönstret på skolgården sitter tittare och följer sändningen live.

– I början var det jättenervöst, man var rädd för att göra fel. Nu känns det lugnare, säger Emira Eijvergård.

– Mitt mål är att tjejerna i höst tar hand om hela processen, kamera, research, redigering, att de lär sig alla delar, säger Sofie Conte, som initierade ungdomspanelen.

Ett annat återkommande moment är en öppen scen, där den som känner sig manad kan komma och uppträda. När HuddingeDirekt besöker Torpet pågår en livesänd lektion i musikprogrammet Logic i rummet intill, och en streamad meditation ska snart börja från Glömsta fritidsgård.

– Vi har pratat länge om att jobba digitalt, målgruppen hänger ju mycket digitalt, och bygger relationer digitalt. Det öppnar nya möjligheter även inför framtiden, säger projektledaren Maliha Khan.

Live från London

Allt ifrån hur man gör om jeans till shorts, till quiz, till att göra en vetekudde, gitarrlektioner och konserter pågår på den digitala fritidsgården som sänder från centrala Huddinge, Glömsta, Segeltorp, Flemingsberg, Vårby, Skogås och Trångsund.

– Vi har en person som sänder live från London. Vi kan samarbeta mellan kommuner och mellan länder nu, Umeå, Segeltorp och England, säger Maliha Khan.

Digital fritidsgård

Det är livesändningar mellan 16–21 måndag–fredag.

Just nu är plattformen Instagram, och kontot unghuddinge. Tanken är att snart även sända på Youtube. I Skogås experimenterar man med kommunikationsplattformen Discord.