Tenstabon Aysha Jones har arrangerat digitala protester till stöd för Black lives matter-rörelsen tre tisdagar i rad. Foto: Michael Folmer/Claudio Britos

Digital protest live från Tensta ikväll

Ikväll anordnar Tenstabon Aysha Jones och Black lives matter Sweden en digital protest – live från Tensta. Den här gången med fokus på förorten, segregation och svartas livsvillkor i Sverige.

  • Publicerad 17:05, 16 jun 2020

Tenstabon Aysha Jones och Black lives matter Sweden, tillsammans med bland andra Afrosvenskarnas forum för rättvisa, har anordnat digitala protester i solidaritet med Black lives matter-rörelsen tre tisdagar i rad.

I första protesten uppmanades deltagare att ”checka in” via Facebook på den amerikanska ambassaden i Stockholm – en aktion som nådde över 1,3 miljoner personer.

Förra tisdagen hölls ytterligare en digital protest som riktades till regeringen, och ikväll är det dags igen, den här gången live från Tensta.

Fokus på förorten

Fokus för kvällens protest kommer att vara på förorten, segregation och svartas livsvillkor i Sverige. Ikväll checkar deltagare in på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

– Svartmålade förorter finns i hela Sverige, och våra aktioner ska inte bara ha ett Stockholmsperspektiv. Därför slår vi mot SKR i denna aktion; det handlar om hela Sveriges strukturella rasism och segregation, säger Aysha Jones, och fortsätter:

– Segregationen präglas av strukturell rasism och vardagsrasism, det är främst icke-vita som bor i områden som nedprioriteras och svartmålas, såväl av media som av folkvalda.
Vi vill lyfta svartas riktiga livsvillkor och det är här vi har våra liv, på gott och ont.

Många talare

Flera talare och inspiratörer kommer att delta i sändningen, antingen på plats från Tensta eller via länk från andra platser.

– I livesändningen kommer vi få se och höra svarta och rasifierade personer med olika infallsvinklar lyfta och belysa livet, rasismen och kampen i förorten. På agendan står rättvisa och upprättelse, säger Aysha Jones.

Protesterna startar klockan 19. De som vill delta uppmanas göra det hemifrån.

Talare i livesändningen tisdagen 16 juni

Irene Molina – professor i kulturgeografi

Ilyas Hassan – aktivist

Farhiya Feysal – vinnare av Ortens bästa poet 2018

Christian Lumbana Kapasa – programledare på Framstegskonceptet

Mohammed Bale – artist

Thomas Amanuel – verksamhetsutvecklare

Rami Al-Khamisi – rörelsejurist

Nada Yussuf och Fatuma Yussuf – poddare i Galdem a talk

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt