Privat aktör. Så här såg det ut när Kry öppnade en av sina första fysiska vårdcentraler i Lund under 2018. Foto: Kry

Digital vårdaktör öppnar mottagning på Östermalm

Den digitala vårdtjänsten Kry har ansökt om att öppna tre fysiska vårdcentraler i Stockholm, varav den första på Östermalm. Förslaget beviljades igår av Region Stockholm.

  • Publicerad 17:01, 7 maj 2020

Kry erbjuder i första hand digital vård via mobilen, men har sedan tidigare också fysiska mottagningar i Malmö, Lund och Nyköping.

I veckan meddelade aktören att man nu vill utöka beståndet och öppna tio nya vårdcentraler i Stockholm under 2020. Tanken är då att den digitala vårdkontakten som inleds med Kry kan fortsätta på deras fysiska mottagning vid behov.

Öppnar i sommar

– Om vi märker att det finns de vi inte kan ta hand om på digital väg kan vi skicka dem till vårdcentralen. Till exempel för vissa undersökningar eller prov som vi inte göra online, säger Amanda Billner, presschef på Kry.

Hittills har man ansökt om tre platser – Sibyllegatan, Gallerian i City och Sickla.

Först upp för beslut var den på Sibyllegatan – där ansökan beviljades av Region Stockholm i avtalsutskottet igår, onsdag.

Planen är att öppna Östermalmsmottagningen i sommar och kanske även de i Gallerian och Sickla – som ska beslutas om i juni, enligt Amanda Billner.

Får kritik från oppositionen

Beslutet har dock fått skarp kritik från regionpolitikerna i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, rapporterar Dagens Nyheter.

Bland annat tycker man inte att Östermalm behöver en till vårdcentral, utan att det är större behov på andra ställen i Stockholm.

Man är också kritiska till vårdformen i sig och hänvisar till en vetenskaplig studie från Handelshögskolan i Göteborg som visat att nätläkare i själva verket inte avlastar den ordinarie vården, utan istället leder till fler besök i primärvården. På så sätt kan nätläkarna bli dyrare för skattebetalarna, enligt studien som hänvisas till i DN.