Stadens samlar in granar som ska bli fiskbon i Riddarfjärden under två dagar, med start imorgon tisdag. Foto: Eva Tonström

Din gran kan hjälpa fiskarna i Riddarfjärden

Vet du inte vad du ska göra med granen? Låt staden slänga den i sjön. Nu tas granar emot på två platser på Kungsholmen.

  • Publicerad 14:00, 10 jan 2019

Nästa vecka kan du göra en insats för bättre vattenmiljö i Mälaren, och samtidigt göra dig av med din julgran. Alltså, nytta kombinerat med nöje.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är staden, Världsnaturfonden WWF, Strömma Kanalbolaget och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund som uppmanar Stockholmare att dumpa julgranen i Mälaren. Viktiga lekområden för fiskar har försvunnit på grund av muddringar när staden byggs ut, anläggande av kajer och båthamnar, enligt sportfiskeförbundet.Granarna lägger sig på botten och blir nya lek- och uppväxtmiljöer för fiskarna, menar de, och hela ekosystemet i sjön mår bra av det.

Inte dumpa själva

Dumpningen ska dock ske under ordnade former, så du ska inte kasta i granen själv. Träden lämnas på två olika platser på Kungsholmen och där byggs så kallade risvasar ihop av granarna. Därefter sänks de ned från en Strömmabåt på valda platser.

Uppsamling sker med start imorgon fredag den 11 januari, 8-12, vid Norr Mälarstrand, där Miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) samt representanter från Världsnaturfonden och Sportfiskarna finns på plats. I år tar staden även emot granar vid Hornsbergs strand, på lördag 12 januari, 10-15. Helst vill de ha ekologiska granar. Mer info på sportfiskarna.se.