Dinosaurierna tar över Hågelby

En äventyrlig urtidspark med fokus på natur och ekologi. I torsdags blev det klart att Ekotopia vann kommunens tävling om att få utveckla Hågelby. Familjeparken, ett vattenland och ett hästcentrum tävlar fortfarande om att få bygga sina förslag.

  • Publicerad 10:27, 29 feb 2016

I torsdags, två månader senare än planerat, gick kommunen ut med vilket av förslagen i idé- och markanvisningstävlingen man kommer att gå vidare med. Ekotopias koncept - en urtidspark med interaktiva utställlningar om vår planet, klimat och ekologi står i centrum - var den idé som juryn tillslut föll för. Södra Sidan har tidigare berättat att urtidsparken kommer att innehålla dinosaurier.

– Det känns fantastiskt och jätteroligt, säger Marie Ryding Raud på Scandinavian Edutainment, som står bakom förslaget.

Området som Ekotopia kan anvisas är ett 40 000 kvadratmeter stort åkermarksområde, men enligt Marie Ryding Raud kommer bara mellan 10 och 15 000 kvadratmeter att bebyggas.

– Hågelby är ett rekreationsområde och vi kommer att vara en del av det. Vi vill vara här för att området är vackert och det ska fortsätta vara det. Nu ska vi börja titta på området och de verksamheter som redan finns här och se hur vi kan samarbeta, säger hon.

Nu ska Scandinavian Edutainment hitta finansiärer till projektet, vilket Maria Ryding Raud menar blir enklare när de nu kan visa upp Hågelby som plats för deras urtidspark.

Dan Gahnström (MP), som suttit med i juryn, menar att Ekotopia var en solklar vinnare och att fokuset på miljö, klimat och lärande gjorde det särskilt intressant.

– Det handlar om natur och miljö i ett historiskt perspektiv och de har också höga ambitioner när det gäller ett klimatperspektiv i sitt byggande. Vi tror att attraktionskraften är hög och att det kan locka många, både skolklasser och turister, säger han.

Förhandlar med fler

Utöver Ekotopias 40 000 kvadratmeter finns 10 000 kvadratmeter kvar att exploatera. Kommunen vill fortsätta förhandlingar med ytterligare tre förslag.

– Vi tror inte på att lägga alla ägg i en korg, det är för stor risk. Vi vill se hur deras förslag kan fungera tillsammans med Ekotopia. I och med att de tar en stor del av området måste krympas om de ska bli aktuella. , säger Dan Gahnström, som säger att kommunen inte har stängt några dörrar och att andra förslag skulle kunna visa sig bli aktuella längre fram.

Med och tävlar är TV4-profilen Suzanne Sjögrens Hågelby Horse Center, ett tränings- och tävlingscentrum för hästsport. och Vi Invests vattenland med camping och bostäder. Det tredje är Hågelby Holdings familjepark, en stugby och camping med vattenland och sagopark.

Förslaget är i stort sett den familjepark som var aktuell vid kommunens första försök att utveckla Hågelby, vilket upprört en del.

– Det är en delvis ny konstellation i det nya projektet med Familjeparken nu. Det är viktigt att det kommer in företag som förstår att man i ett sånt här projekt måste ha goda relationer till kommunen och lokala aktörer, säger Dan Gahnström (MP).

Även om juryn utsett en vinnare så är det inte är avgjort än, förslaget ska dras genom den kommunala organisationen först. Dan Gahnström menar att kommunen har lärt sig läxan sedan sist.

– Då höll vi på att skänka bort marken, nu blir det en ny förhandling om markvärdet. Och vi kommer inte att sälja den, utan upplåta den som tomträtt istället, säger han.

Hågelbyparken

Kommunens planer på att utveckla Hågelby
påbörjades 2007. Familjen Lundgren AB presenterade då sitt omstridda förslag Familjeparken. Planerna sprack slutligen när kommunen och
familjen inte kunde
komma överens om
markpriset.

Politiskt beslut om
Ekotopia väntas tas i
samhällsbyggnadsnämnden i mars, i kommun­styrelsen i april. Kommunen hoppas att detalj­planen kan påbörjas i år med möjligt första spadtag 2017-2018.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.