Pool. Allvarligt låga grundvattennivåer i Enköping. Foto: Mostphotos

"Direkt olämpligt att fylla poolen med dricksvatten"

Grundvattennivåerna är redan nu ovanligt låga. Kommunen vädjar därför till invånarna vara extra varsamma om vattnet.

  • Publicerad 14:38, 25 apr 2019

– Nu är det ett allvarligt läge. För att vara så här tidigt på året är grundvattennivåerna i vår del av landet ovanligt låga, säger Danielle Littlewood, va-chef på Enköpings kommun, till kommunens hemsida.

SGU, Statens geologiska undersökningar publicerar varje månad kartor över grundvattennivåerna i Sverige. Dessa kartor ligger sedan till grund för kommunens rekommendationer om de kommunala dricksvattnet.

Som tidigare år kommer Enköpings kommun arbeta med en informationskampanj för att få fler att vara varsamma med vattenanvändningen.

– Det är ju vårt dricksvatten det handlar om, fortsätter Danielle. Därför kommer vi uppmana till försiktighet på många olika sätt. På grund av det allvarliga läget tycker vi att det är direkt olämpligt att fylla sin pool med kommunalt dricksvatten. Med anledning av detta säljer vi inte kommunalt vatten för poolpåfyllnad i vår vattenkiosk.

Även kommunen ska spara vatten

Enligt kommunen har kommunen självt flera vattenberoende verksamheter som också behöver spara vatten.
Parkerna, stadens träd och fotbollsplanerna behöver mycket vatten. De senaste åren har man hittat sätt att minska vattenanvändningen och till exempel vattna med åvatten. Inför sommarsäsongen pågår ett intensivt arbete för att fortsätta det arbetet.

– Nu fortsätter vi att utveckla våra egna åtgärder för att spara vatten inom kommunen, säger Danielle.

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

Nyheter En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med...torsdag 4/6 7:44

Blåljusnyheter: Kvinna biten av hund under stadspromenad

Nyheter När två kvinnor var på promenad i Enköping blev den yngre av dem biten i handen av en för dem okänd hund, vars ägare stod intill. Dessutom har onyktra kört bil – till och med lastbil! – och utemöbler...onsdag 3/6 9:53